歐美主流樂壇集中討論區67

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
首周300萬跌到首周80萬唔叫下滑咁我無野好講
21唔只中上啦
首首都potential hit
當年出嗰陣樂評都唔差,而且rolling stone都榜上有名

當年一聽someone like you即刻迷上咗佢
下我淨係話佢黑to pimp a butterfly咋喎
點解次次你都唔提前因嘅 我講得好清楚你話其他人買獎 我先話係個tay閪換獎囉 點解叫突然 ,龍門要搬到幾撚遠
嗰陣streaming仲未興,而且25一開始又冇上streaming,加上嗰陣連埋concert ticket買都計入去

依家streaming先係主流,physical & digital album/single都收曬皮,仲要轉咗規矩冇得綑綁,跌咁多又有幾出奇?

轉規則前同轉規則後佢首週都係最高,仲唔夠?
同佢哋偶像一撚樣
swiftie成日都唔計前因㗎啦
年頭folklore拎aoty嗰陣dua冇企起身,結果youtube定唔知邊嘅swiftie話佢應該要起身,我都幾相信佢唔知dua迷katy同埋無視咗katy同taylor當年嘅beef
賣80萬都叫差 已經係第一,反而佢又吹奏賣得20 萬嘅billie 賣得好喎

唔係針對billie 不過李東敏太on9 佢搬咁多龍門唔攰咩
又乜野轉規則
得你地咁關注姐, 事實出面淨係會講20年代最高首周
你唔係針對Billie就唔會8月屌到佢12月啦

未轉規則嗰陣可以綁綑銷售,concert ticket, cardigan, hoodie, t-shirt, 手機殼任綁唔嬲

咁大分別都唔提得
事實?事實咪30幾乎只係用咗folklore一半嘅時間過百萬

30 - 11 days
Folklore - 19 days(連bundle連n款封面)
Streaming era你tay tay都賣唔返fearless/1989個數啦
可以提重錄
但唔可以提轉規則
佢地好撚好笑,又要妒忌心作祟又要谷住谷住
一邊係咁blame人唔停火一邊默默追住Adele po負皮
依家仲要冇得bundle割韭菜
重錄個隻Spotify number可以提
但有3x首歌又唔可以提
係呀, 300萬跌到80萬唔叫flop
100萬跌到80萬先叫flop

咁樣割法先80萬
仲要成19日先過到100萬
歌獨立黎講係首首都冇野好挑剔
不過整體黎睇冇30咁完整同豐富
可能我比較執著album嘅concept同execution
當年聽Radiohead/suede d碟隻隻碟都好震撼

當年第一首聽係rolling in the deep
Someone like you都未聽就買咗隻21
個陣佢都未爆紅,見佢後尾爆到咁真心估唔到
應該係黑髮+眼線向上畫
連bundle加n個cover先80萬
仲要pure sales比例少過30
2nd week已經freefall到10幾萬
第三個星期先破到百….

biggest album in 2020 decade
Folklore
海量bundle+n款封面+full week
Debut = 847k(pure 615k)
19 days to hit 1M

Without bundle+1款封面+thanksgiving week
Debut = 838k(pure 692k)
11 days to hit 1M

Flop到仆街
憎你多啲
咁計係咪話你偶像一直flop 開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞