召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike

絲打又係台灣?
黎旅行舒服
係到住都唔見到人地講到咁輕鬆
不過不失啦

之前住過兩年
今次返黎睇男友畢業禮

讀讀下退左學?
有時我都想返香港
但我無得揀,一定要留係呢到

之前喺台北讀,已經畢咗業
嗰陣成日怕唔合格要defer
又要煩搵工嘅嘢
同埋學校/租屋晚晚有人飛車
根本訓唔到[/quote]
我都係台北讀
覺得去邊到讀壓力都好大
係到讀書,人際壓力最大
唉,仲以為自己真係無事
琴晚想發作忍住左
頭先突然發作左
好彩好快停到
應該又嚇死左室友
真係屌出聲
無鬼用

點發作?

我都唔知同你地一唔一樣
我係feel到自己開始緊張
就不停講點算好點算好
之後過無5秒呼吸急速
開始透氣辛苦
即刻返入房打比男朋友
之後一直好似人地哮喘咁透唔到氣
再過多無15秒
就喊,又喊到透唔氣
之後好大聲咁叫好辛苦
之後比室友聽到就比人發現左
不過今次好快停到
之後要成兩個鐘先停到

唔知你地係唔係咁
但我嘅所謂發作都係咁
輕微啲嘅就只係透唔到氣
流眼淚喊,仲有坐唔定好想走
唉,仲以為自己真係無事
琴晚想發作忍住左
頭先突然發作左
好彩好快停到
應該又嚇死左室友
真係屌出聲
無鬼用

點發作?

我都唔知同你地一唔一樣
我係feel到自己開始緊張
就不停講點算好點算好
之後過無5秒呼吸急速
開始透氣辛苦
即刻返入房打比男朋友
之後一直好似人地哮喘咁透唔到氣
再過多無15秒
就喊,又喊到透唔氣
之後好大聲咁叫好辛苦
之後比室友聽到就比人發現左
不過今次好快停到
之後要成兩個鐘先停到

唔知你地係唔係咁
但我嘅所謂發作都係咁
輕微啲嘅就只係透唔到氣
流眼淚喊,仲有坐唔定好想走

未睇醫生前一喊就想死
試過好大力打自己
撞牆,指甲好大力抓自己
唔記得啦,不過今次喊無自殘都有進步
唉,仲以為自己真係無事
琴晚想發作忍住左
頭先突然發作左
好彩好快停到
應該又嚇死左室友
真係屌出聲
無鬼用

點發作?

其實真係發作嘅話,食粒Benzo 就應該會冇事,唔使太擔心

佢醫生無開benzo 呢類藥比佢發作食

唔好入公立
辣殺

得公立有精神病房

我本身係入急症入院
唔洗排期
但公立啲醫生好hea
果陣我因為有自殺傾向又唔想比屋企人知先去睇
佢係咁堅持要你屋企人接出院
等四五個鐘先見得個醫生幾分鐘
又唔比我出院

我係入就係入屯門E2...醫生都有問過我幾次使唔使入去抖下 但佢一直都有幫我瞞住我屋企人我d自殘自殺既傾向同行為 所以我都唔知點好...

入去抖下連電話都無得用

我不嬲都唔係d冇手機會死既人黎 更何況都已經攰到手機都唔想攞起 有冇都已經冇乜所謂
我concern既反而係 我又未去到聽日就會去死既地步 係咪真係有必要咁姐

睇你自己為乜想入院啦
有時入院可能壓力大咗仲衰過唔入
日頭作息要跟足時間表做, 成班人俾人趕鴨仔咁食飯沖涼
夜晚就群魔亂舞, 有人無端端喊, 有人對住窗係咁噏, 有人成晚喺房入面巡嚟巡去, 更加唔好提俾姑娘綁嗰啲人嗌足成晚叫姑娘放佢出嚟

如果你喺屋企太煩想離開個環境一陣, 或者生活壓力太大個人好亂需要時間停低整理吓自己, 又無其他選擇嘅話, 入院都好過你留喺原來個環境嘅
不過唔好expect入面好似渡假村咁可以自己一個靜靜哋休息

睇文字都覺得休息唔到 除非本身住個環境好差, 唔係都唔好入
想知你地同另一半點相處。。。
會有咩問題同點樣解決?
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

快啲去睇醫生啦
有無好好嘅朋友傾訴下呀?

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

我睇左6年cp冇同任何人講過,身邊d人完全唔知

如果睇私家既話 可以去邊到睇?

我有個幾好既私家醫生,要俾資料你?
佢好細心,真係會聽你講野,關心你既生活
而唔係只問病徵,開藥,就打發你走

用加密SHARE, 無咩所謂, 呢度都間唔中有巴絲搵醫生資料, 搵0的連登有睇過0既都好丫, 大家試下

我唔識整
唔介意既可以add我telegram傾 (id: cycyv)

我都唔識連登加密

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

用加密SHARE, 無咩所謂, 呢度都間唔中有巴絲搵醫生資料, 搵0的連登有睇過0既都好丫, 大家試下

我唔識整
唔介意既可以add我telegram傾 (id: cycyv)

我都唔識連登加密

有個icon係一個鎖黎,禁左佢然後喺入面講
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

我都諗緊自己係咪唔應該拍拖。。

我唔識整

我都唔識連登加密

有個icon係一個鎖黎,禁左佢然後喺入面講

會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

有病時拍過一次, 好快散左
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

病前都未拍過?
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

情緒病下下用年計
長期食齋都幾慘 屌你老味

拍拖會好辛苦 成日亂諗野 放大晒啲壞事
諗到好想分手或者放棄
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

病前都未拍過?

做咩問得咁詳細喎, 紅都面埋
最近開始覺得好大壓力 但係放大假就會好返啲
開始食唔落野 好想逃避 但唔知可以走去邊
想搵醫生睇 但唔知點搵 同埋有冇用
會有咩問題同點樣解決?

那有另一半

病前都未拍過?

做咩問得咁詳細喎, 紅都面埋

最近開始覺得好大壓力 但係放大假就會好返啲
開始食唔落野 好想逃避 但唔知可以走去邊
想搵醫生睇 但唔知點搵 同埋有冇用

有冇諗過揾CP先

得公立有精神病房

我本身係入急症入院
唔洗排期
但公立啲醫生好hea
果陣我因為有自殺傾向又唔想比屋企人知先去睇
佢係咁堅持要你屋企人接出院
等四五個鐘先見得個醫生幾分鐘
又唔比我出院

我係入就係入屯門E2...醫生都有問過我幾次使唔使入去抖下 但佢一直都有幫我瞞住我屋企人我d自殘自殺既傾向同行為 所以我都唔知點好...

入去抖下連電話都無得用

我不嬲都唔係d冇手機會死既人黎 更何況都已經攰到手機都唔想攞起 有冇都已經冇乜所謂
我concern既反而係 我又未去到聽日就會去死既地步 係咪真係有必要咁姐

睇你自己為乜想入院啦
有時入院可能壓力大咗仲衰過唔入
日頭作息要跟足時間表做, 成班人俾人趕鴨仔咁食飯沖涼
夜晚就群魔亂舞, 有人無端端喊, 有人對住窗係咁噏, 有人成晚喺房入面巡嚟巡去, 更加唔好提俾姑娘綁嗰啲人嗌足成晚叫姑娘放佢出嚟

如果你喺屋企太煩想離開個環境一陣, 或者生活壓力太大個人好亂需要時間停低整理吓自己, 又無其他選擇嘅話, 入院都好過你留喺原來個環境嘅
不過唔好expect入面好似渡假村咁可以自己一個靜靜哋休息

睇文字都覺得休息唔到 除非本身住個環境好差, 唔係都唔好入

我都聽過好多人話入院唔係真係咁好 有可能會比而家個環境仲難捱 唉我都唔知 我又唔想去到有一日要去睇急症又或者直接走鬼左

有無人幫解答

利申: 我唔係專業醫護人員, 只係為興趣睇咗唔少變態心理學嘅資料, 以下意見只供參考, 真係有需要請搵返專業人士

佢個post標題講咗panic attack, 即係恐慌症發作
(恐慌症本身叫panic disorder)
頭暈, 心跳加速, 呼吸困難都係恐慌症發作嘅常見症狀
仲有睇哂成個post似係加埋焦慮症或者疑病症

通常唔知自己有焦慮, 疑病嗰啲人會四圍睇醫生, 醫生話冇病又唔信, 結果換完一個又一個, 直到有醫生or其他人懷疑患者係焦慮/疑病症先轉去心理輔導或者精神科
如果你懷疑自己有焦慮, 疑病症, 又唔肯定係咪真係身體有病可以搵間有信譽嘅診所, 醫療中心或者醫院做body check先, 冇事都仲擔心/懷疑就搵臨床心理學家
一般嚟講焦慮症/恐慌症主要靠心理輔導或者行為治療法醫好, 唔駛搵精神科
如果真係發作到成個暈低或者極度困擾影響正常生活, 精神科醫生都只會開抗焦慮藥, 或者開埋抗抑鬱藥(如果焦慮導致抑鬱嘅話)

好多時啲人一有精神病/情緒病就會搵精神科, 但其實精神科藥物只係幫你減輕症狀 e.g.由極down變冇咁down, 令你有動力自救/求助
(當然有時真係腦神經病變/傳導物質唔平衡, 呢啲情況就好似糖尿咁要長期食藥控制病情)
真係要醫返好始終要靠自己改變思考模式, 而心理輔導同行為治療法就係輔助你改變嘅工具
尤其是焦慮, 疑病或者強迫症呢啲病, 真係要靠心理輔導同行為治療法先好得返, 淨食藥係冇可能醫得好

多謝你打咁多段野 幫我了解左d野
宜家先知咁樣臨床心理同精神分別 你講果d情況都有少少類似
睇到呢到個post都推得好密下 又準備爆post
不過好奇變態心理學既野會關呢d事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞