召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
想問各位巴絲打 我成日一有小小病痛 就會覺得自由有癌症 之後又會好擔心 好驚 好唔開心 之後就瘋狂搵資料 話俾自己聽冇事 但都會好驚 咁要唔要去睇醫生 其實係咪有焦慮症

我同你一樣
要去睇醫生

巴打係咩病?

絲打又唔洗太擔心, 有情緒病呢0的應該好多人都中

多謝你

我的確周身都病

巴打身體好虛弱?

又唔算,但好多好濕濕碎嘅問題
例如,由細到大都好易生飛滋,基本上生嘅日子係多過唔生
個人好濕毒,又爆倉又易攰
之前腸胃又差,因為我婆婆大腸癌走嘅,所以我成日形住自己會有

係會驚d 有家族歷史

我已經預左自己有一闈會有
成日想買份危疾
但我老婆好唔信保險呢d野

咁又唔得喎, 危疾真係要買, 就算你公立醫, 唔好彩有CANCER 即刻比幾十萬你去用, 就算唔好話夠唔夠錢私家醫, 起碼早知好得返, 用黎補身都好, 而家CANCER早發現好多都有得醫

我偷偷地買又會比佢鬧,唉
我真係就癲

保險一定要買啊 好重要
想問各位巴絲打 我成日一有小小病痛 就會覺得自由有癌症 之後又會好擔心 好驚 好唔開心 之後就瘋狂搵資料 話俾自己聽冇事 但都會好驚 咁要唔要去睇醫生 其實係咪有焦慮症

我未發出黎個時都係咁, 小小病都覺我係大病, 呢個祇該都係焦慮同抑鬱0既症狀, 個時唔識理佢, 就由佢, 成日情緒低落, 谷埋谷埋

我依家就係咁 係咪要去睇下醫生好啲

不過呢樣野唔係食藥就搞到, 其實應該做心理治療先會好0的

我仲會有時候見到朋友係度密密傾 就覺得佢地係度講緊我

Me too有時會留意人地係咪講緊我

之後我會好小既事都會擔心人地會唔會因為咁唔理我 例如拒絕左朋友一啲野
dum咗成個禮拜
我聽日去學校搵counsellor喇
好撚緊張
如果我聽日無去到你地鬧死我啦

佢問你照答就可以 可以準備下想講既野 加油

thx!!
好耐無返過學 好驚好似之前咁 一到門口就打退堂鼓
見佢應該無問題 怕在等同埋入 等等下突然間發癲到時就好樣衰

唔好打定輸數已經覺得聽日會發癲 咁樣你只會仲驚 話唔定冇事呢 第一次講到1999都唔緊要 唔好見一次覺得on9就唔見呀

已經想退軚了⋯成日都唔知自己唔開心啲乜 好辛苦
dum咗成個禮拜
我聽日去學校搵counsellor喇
好撚緊張
如果我聽日無去到你地鬧死我啦

佢問你照答就可以 可以準備下想講既野 加油

thx!!
好耐無返過學 好驚好似之前咁 一到門口就打退堂鼓
見佢應該無問題 怕在等同埋入 等等下突然間發癲到時就好樣衰

加油呀! 你第一次搵counselling?
我第一次搵果陣都好緊張咩都講唔到
不過一見面就同個陌生人講晒自己既困擾係冇乜可能既事 所以可以俾啲時間自己熟習吓個環境 我相信絕大部份counselor都有耐心聽你講既
肯去踏岀第一步已經好好喇 加油

巴打有搵過? 我預咗個陣個腦放空算了
我諗佢應該知道明白嘅
希望係啦⋯⋯
知道左個真相 好心痛但都算係解脫
同屋企人講左 情緒舒緩
不過都會去搵cp睇
認真去面對自己 脫離輪迴

大家要記住
依個世界另一半依樣野
你一個完整嘅人
一個有血有肉有生命有感覺有情緒嘅人
而愛依個人嘅只有自己
只要你肯愛自己 你已經得到所有
唔好為其他人其他事做傷害自己嘅事

太正面不敢直視
今晚無食到安眠藥
又訓唔到
以為唔會再失眠
做乜事呀到底
巴打有搵過? 我預咗個陣個腦放空算了
我諗佢應該知道明白嘅
希望係啦⋯⋯

搵緊呀 第一次當熟習吓就可以喇 我果陣個腦都係白左既
今晚無食到安眠藥
又訓唔到
以為唔會再失眠
做乜事呀到底

唔好咁緊張啦,証明到你係放鬆到
長期做完既野都覺得自己未做而擔心唔知算唔算

例如放工最後一個走,明明巳經確認所有冷氣關晒 但出左門放工,都要行返轉頭睇多次,有時係出左門總係覺得未鎖門要返轉頭確認

呢排開始變到放工前會check 3 4次d櫃筒鎖左未,d燈同抽氣線關左未

持續左1年有多,差唔多日日都係咁

都唔知自己搞緊咩

例如放工最後一個走,明明巳經確認所有冷氣關晒 但出左門放工,都要行返轉頭睇多次,有時係出左門總係覺得未鎖門要返轉頭確認

呢排開始變到放工前會check 3 4次d櫃筒鎖左未,d燈同抽氣線關左未

都唔知自己搞緊咩

我老婆都係咁

佢有個辦法就係做第一次果時用手機拍低片
咁就可以睇返安心d

都唔知自己搞緊咩

我老婆都係咁

咁就可以睇返安心d

都係好方法 但應該會不停loop條片

都唔知自己搞緊咩

我老婆都係咁

咁就可以睇返安心d

都係好方法 但應該會不停loop條片

好過你走返轉頭
想問下港島有冇精神科推介 政府要1年後先睇得
我既症狀係只要一離開屋企就開始緊張 有人係附近既話我就更加緊張 攪到行一段路要停一停抖抖先再行 如果迫自己行就個身會震 愈行愈樣衰 好怕其他人注意到

我之前喺中環睇
個醫生好好人但真係好貴
我既症狀係只要一離開屋企就開始緊張 有人係附近既話我就更加緊張 攪到行一段路要停一停抖抖先再行 如果迫自己行就個身會震 愈行愈樣衰 好怕其他人注意到

救命 我而家返緊工 但緊張到想衝返屋企 行快步都唔得 要慢慢行 醫生又冇得即刻睇

救命 我而家返緊工 但緊張到想衝返屋企 行快步都唔得 要慢慢行 醫生又冇得即刻睇

聽歌有冇用?

其實有d醫生或者cp可以即日book

聽歌有冇用?

唔知 但我試下

聽歌有冇用?

唔知 但我試下

有時可能係外界聲音令你緊張
買個入耳,隔音好d嘅耳機試下
好想快啲星期二第一次睇精神科
今晚無食到安眠藥
又訓唔到
以為唔會再失眠
做乜事呀到底

瞓唔到都要食架,整好個作息先

加油

加油

好攰好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞