召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike

x2

可能我新仔,要我一星期覆一次
佢叫我覆診個時間我當下太緊張無留意到撞時間
唯有bk星期三覆診

係, 你早d 覆, 開定多幾日藥比你, 最初睇係要好密

唔知我康復得咁快,會唔會好快減我藥呢
不過我本身份人好感性,都幾易開心嘅

睇定d先啦

可能過幾日考試又發作都唔定
所以依家好享受快樂嘅時光
可能我先係最唔正常嘅人

大家一齊加下油啦
趁做到野要溫書同做返之前啲功課
有冇精神病撚想share下自己d傷口圖
真心問
開心share之後自己會開心d
一直都有同少量fd share
唔會俾人屌你mk話你on9

無去睇醫生
不過覺得自己有depression同anxiety disorder
琴晚set 好曬野準備吊頸
但係最後訓左 醒返就拆返曬啲野
好驚比人知

快啲去睇醫生啦
有無好好嘅朋友傾訴下呀?

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

我睇左6年cp冇同任何人講過,身邊d人完全唔知

如果睇私家既話 可以去邊到睇?
個胃一緊張就胃痛係咪已經係情緒病既先兆?
大壓力 乜都唔想做 個人好down

知唔知自己既壓力來源係咩?
無去睇醫生
不過覺得自己有depression同anxiety disorder
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

我有個幾好既私家醫生,要俾資料你?
佢好細心,真係會聽你講野,關心你既生活
而唔係只問病徵,開藥,就打發你走
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

我有個幾好既私家醫生,要俾資料你?
佢好細心,真係會聽你講野,關心你既生活
而唔係只問病徵,開藥,就打發你走

用加密SHARE, 無咩所謂, 呢度都間唔中有巴絲搵醫生資料, 搵0的連登有睇過0既都好丫, 大家試下
有冇人同我一樣 畀好小既事觸發左情緒
而家個人不停轉牛角尖 又亂諗野
個心好似長期畀野壓住 完全冇胃口食野
個心那住既感覺會突然好強烈 好想嘔 會有好緊張既感覺
完全感受唔到開心同興奮

上年試過更嚴重 有自殘同自殺念頭 仲爭啲真係實行左
而家好驚自己又變返之前咁。。。
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

可以上網search下,睇cp既話千祈千祈唔好搵麥芍琪
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

上網搵到, 好多人鬧佢淨係識搵錢, 唔會為病人諗咁
你地覺得入院好唔好...
有無人想一齊走?
可以走去邊 我連可以行去邊都唔知

落街行一圈,係屋企行一圈
以前係香港會坐巴士個啲循環線
總站上總站落

我試過成個幾兩個禮拜冇出過街 後尾一出返就係咁周圍行 以前唔鐘意搭巴士 而家就鐘意邊搭邊睇景 心情會好少少 尋日食左新藥 訓到我就昏迷
有無人想一齊走?

總站上總站落

我都係咁係街鳩行

我上個禮拜係咁係starbucks坐足全日 間唔中走去附近行下咁囉 但係比班男staff望住曬
有無人想一齊走?

總站上總站落

我都係咁係街鳩行

行路好攰
所以我勁唔鐘意做運動

我d frd係咁叫我得閒去跑步 但係我寧願散步/行海邊
大家對拍拖,戀愛同結婚會有咩睇法?
結婚或者拍拖嘅時候會唔會提自己有病?

我同對象坦白自己有病,之後兩年戀情就告吹

初時病到分唔清邊啲事係真,邊啲事係假,花左唔少時間令自己番返黎現實;
之後發現記性差左,我去練記性,又重返校園讀書;
我總算練到自己做到想做嘅野。
而家好地地咁打工,好地地咁過日子。
係就係窮,係就係頹,過得一日得一日。

但係戀愛偏偏係兩個人嘅事,我無所適從。
我有病我唔想架。
唔係話想人可憐或者同情,但我做咁多野想做番一個正常人,原來⋯⋯仲有一段距離。

PMH: Psychosis

已經放棄拍拖

我都係

我都係x3
今晚又丟晒d藥落廁所

我岩岩都唔想食藥

乖乖地食左佢啦 我都試過自己停左 以為頂得順 點知更加亂諗野
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

上網搵到, 好多人鬧佢淨係識搵錢, 唔會為病人諗咁

會有先天?
我因為知道係咩原因,所以我控制到,先會係輕微

如果遺傳個D有機會先天已經有症狀, 個D好難搞呀

先天果啲好似會伴隨其他問題,例如智障?
遺傳亦可以指係有較大機會於成長期被誘發精神/情緒問題?

問過主診,我嘅下一代有10%會發病⋯⋯
10%真係太多,唉。

我係靠住自省,回想以前嘅事,面對過往無處理到的創傷去逐步建立番自己,所以都知自己個病係糾結喺邊度嘅。雖然又會有新嘅創傷需要面對⋯⋯

睇左啲CBT self help同治療法嘅書,一啲啲有用啦,反而了解個醫療機制會點對待我就真

所以我都無諗住生小朋友,咁樣做太自私

你認為自己社交焦慮係遺傳影響大d定環境影響大d?我覺得自己情況係環境影響大d,如果自己出生響d supportive既家庭應該唔會搞成咁,所以生小朋友反而冇呢方面既顧慮。
其實我覺得社交焦慮相對黎講係冇咁嚴重既病,無需太多顧慮。
要諗既反而係自己俾唔俾到一個好既成長環境下一代,同埋,最重要既,溝到女先講la。

我係遺傳

係父母有?
我係家姐有,唔知叫唔叫遺傳

我家姐係有OCD
你地覺得入院好唔好...

唉....
有冇人同我一樣 畀好小既事觸發左情緒
而家個人不停轉牛角尖 又亂諗野
個心好似長期畀野壓住 完全冇胃口食野
個心那住既感覺會突然好強烈 好想嘔 會有好緊張既感覺
完全感受唔到開心同興奮

上年試過更嚴重 有自殘同自殺念頭 仲爭啲真係實行左
而家好驚自己又變返之前咁。。。

我同你既情況差唔多
不過我無自殘依個念頭

唔想比其他人知道我有依個問題
所以我長期忍住忍住好辛苦

我本身都唔敢畀其他人知。。
但上年辛苦到日夜不停喊又成手咬到瘀晒同𠝹刀痕
所以比較close既朋友同屋企人都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞