召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
今晚又丟晒d藥落廁所

我岩岩都唔想食藥

大家對拍拖,戀愛同結婚會有咩睇法?
結婚或者拍拖嘅時候會唔會提自己有病?

我同對象坦白自己有病,之後兩年戀情就告吹

初時病到分唔清邊啲事係真,邊啲事係假,花左唔少時間令自己番返黎現實;
之後發現記性差左,我去練記性,又重返校園讀書;
我總算練到自己做到想做嘅野。
而家好地地咁打工,好地地咁過日子。
係就係窮,係就係頹,過得一日得一日。

但係戀愛偏偏係兩個人嘅事,我無所適從。
我有病我唔想架。
唔係話想人可憐或者同情,但我做咁多野想做番一個正常人,原來⋯⋯仲有一段距離。

PMH: Psychosis

老實講,係真心愛你,點會因為病離開你
因為病而分手,一個藉口姐

我唔係睇低精神情緒病嘅嚴重性,但結婚後一個家庭要面對嘅問題更大

如果兩個人連一個病都接受唔到,都冇乜必要走埋一齊

唔捨得
但都係時候明白佢唔會係陪住我繼續行嘅一個人
咁樣顯示出即使而家我係冇病,但如果老左有咩大病,佢可能都唔會照顧我

唯有keep 住Fail,Fail again,Fail Better

有感情實會唔捨得
但咁少野就放棄跟本唔值得依賴

你好恨結婚?

嗯,睇黎我只係揀錯人
我又唔一定要結婚嘅,又驚會遺傳,只係想有個伴渡過餘生

唔急結就慢慢黎
呢D野冇得急
大家既工時長唔長 頂唔頂得順
記得醫生話我做8粒鐘=人地十幾

我搵左份7個半個鐘既工

計埋食飯
醫生講呢番說話係上年
希望可以繼續改善

係舖頭食, 叫外賣或買飯, 其實平時返工可以睇劇打機, 所以無飯鐘都無所謂, 返兩點收九半

絲打份工又幾free wo

我覺得份工自由度高嘅話,即係可以任得自已點搞,總之準時完成哂啲工作嘅話,自已真係會無咁易病發/情緒低落

我無病發個時好盡力做, 老闆都知, 佢又知我有病,但大家都合作到, 我知自己多病痛, 所以無發作時比其他人更盡力

Btw 我之前都係朝九晚六
勉強可以因為份工難度高
而家再搵工希望再好d

見左新工未呀又

咁貴 我學生黎嫁炸

我講個d 係私家, 其實你想知大約幾錢最好打去問左先

我有問啲藥通常幾錢
佢話唔同廠唔同份量唔同價錢

問屋企人去睇一次再算

我就係唔想比屋企人知

.
咁你去到, 同醫生講你有幾錢, 睇下夠唔夠開藥

Ok
如果真係好貴咁就要考慮下返part time

我上次睇專科, 知道本身佢係貴, 真係問左佢開比我既藥大約要幾錢, 我有講可能負擔唔到, 有咩同醫生講, 如果佢無醫德淨係識講錢串你咪睇第2個, 精神科醫生周圍都係, 唔使怕
勉強可以因為份工難度高
而家再搵工希望再好d

見左新工未呀又

關你q事 咩態度

見咁熟玩下者
大家既工時長唔長 頂唔頂得順
記得醫生話我做8粒鐘=人地十幾

我搵左份7個半個鐘既工

計埋食飯
醫生講呢番說話係上年
希望可以繼續改善

係舖頭食, 叫外賣或買飯, 其實平時返工可以睇劇打機, 所以無飯鐘都無所謂, 返兩點收九半

絲打份工又幾free wo

我覺得份工自由度高嘅話,即係可以任得自已點搞,總之準時完成哂啲工作嘅話,自已真係會無咁易病發/情緒低落

我無病發個時好盡力做, 老闆都知, 佢又知我有病,但大家都合作到, 我知自己多病痛, 所以無發作時比其他人更盡力

我發緊癲果排會成日瞓覺
就咁趴係枱瞓
勉強可以因為份工難度高
而家再搵工希望再好d

見左新工未呀又

關你q事 咩態度

勉強可以因為份工難度高
而家再搵工希望再好d

見左新工未呀又

關你q事 咩態度

見咁熟玩下者

係喎我地好熟架喎
無啊仲有一份等緊消息

以為你真係嬲, 嚇死我咩

朋友可以再搵, 家人呢d 不嬲要慢慢黎
btw,我老婆公司個呀姐應該有妄想加認知障礙
成日唔記得野,記錯野,開會out focus
同一條問題一日問幾次
就黎搞到我老婆有精神病

今日突然有個感覺, 係好強烈, 覺得有野控制住我個腦咁, 想發作但又唔係發作, 好似感覺到藥物控制住我0既感覺, 以前唔會, 以前一係發作, 一係就好舒服覺得自己完全無病...

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞