召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
雖然我覺得有d廢話

但其實大家有冇深究過自己個病點樣形成?

揾唔到原因 又冇乜特別野發生過 但就搞到要生要死咁

一路唔同嘅問題積埋積埋?

其實如果後天0既, 一定係有0的原因, 可能係潛意識, 我都係睇左CP先知自己咩事, 我一路唔知原來自己細個諗法已經有問題, 到自己病左幾年先知

會有先天?
我因為知道係咩原因,所以我控制到,先會係輕微

老實,睇你9up咁耐,完全唔覺得你有咩病,輕微都講唔上,健康100分滿分起碼攞90分,好明顯唔係控制到既問題,係你根本完全冇病,如果你有病,我諗香港9成以上既人都有病

下,好多人唔病發都係正常人一個
睇你幾嚴重嘅姐
我唔覺呢度d巴打絲打未病發同冇病有好大分別wo
其實唔係我老闆咁就得我,出面一份正常嘅工,以我咁嘅工作態度一早比人炒左
雖然我覺得有d廢話

其實如果後天0既, 一定係有0的原因, 可能係潛意識, 我都係睇左CP先知自己咩事, 我一路唔知原來自己細個諗法已經有問題, 到自己病左幾年先知

會有先天?

如果遺傳個D有機會先天已經有症狀, 個D好難搞呀

先天果啲好似會伴隨其他問題,例如智障?
遺傳亦可以指係有較大機會於成長期被誘發精神/情緒問題?

問過主診,我嘅下一代有10%會發病⋯⋯
10%真係太多,唉。

我係靠住自省,回想以前嘅事,面對過往無處理到的創傷去逐步建立番自己,所以都知自己個病係糾結喺邊度嘅。雖然又會有新嘅創傷需要面對⋯⋯

睇左啲CBT self help同治療法嘅書,一啲啲有用啦,反而了解個醫療機制會點對待我就真
雖然我覺得有d廢話

會有先天?

10%真係太多,唉。

我係靠住自省,回想以前嘅事,面對過往無處理到的創傷去逐步建立番自己,所以都知自己個病係糾結喺邊度嘅。雖然又會有新嘅創傷需要面對⋯⋯

睇左啲CBT self help同治療法嘅書,一啲啲有用啦,反而了解個醫療機制會點對待我就真

絲打加油
有無人想一齊走?
可以走去邊 我連可以行去邊都唔知

落街行一圈,係屋企行一圈
以前係香港會坐巴士個啲循環線
總站上總站落

入麥俓行第一 二段

我想問下有無巴絲一緊張就會搣手指甲
要無曬白邊 無曬硬皮先收手
未搣曬 就算流曬血都唔收手

我會,由細到大都係咁

我會,由細到大都係咁

最近壓力大 唔想搣 但忍住 好辛苦

我會,由細到大都係咁

最近壓力大 唔想搣 但忍住 好辛苦

搣啦,好爽

[

呢0的好普通, 好多人都有, 識人咬手指甲TIM
[

呢0的好普通, 好多人都有, 識人咬手指甲TIM

我想睇下有無人靠自己克服到 想參考一下
雖然我覺得有d廢話

會有先天?

10%真係太多,唉。

所以我都無諗住生小朋友,咁樣做太自私
精力嚴重萎縮,想搵份輕鬆啲架工頂住先。大家有咩hea工種介紹
最近開始自言自語係咪正常
但只係自己一個個陣會咁
其實唔係我老闆咁就得我,出面一份正常嘅工,以我咁嘅工作態度一早比人炒左

同我一樣, 我就唔係態度差, 我係多病痛, 狀態差可以成日都做唔到野, 不過其實平時真係同正常人一樣, 無外人睇得出我有咩, 我病發有藥我都仲控制到, 係似病樣者, 我直情同d 客講我唔舒服就OK, 無人會有咩懷疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞