召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
精力嚴重萎縮,想搵份輕鬆啲架工頂住先。大家有咩hea工種介紹

我係d 細舖到一個人返工, 坐係到睇下劇, 有生意就收下錢
最近開始自言自語係咪正常
但只係自己一個個陣會咁

我不嬲會自己一個人時講野, 但唔係對答, 但會將做既野講埋出黎, 呢D 其實都正常既, 對答個d 係聽到有把聲 就嚴重好多
我想問下有無巴絲一緊張就會搣手指甲
要無曬白邊 無曬硬皮先收手
未搣曬 就算流曬血都唔收手

呢0的好普通, 好多人都有, 識人咬手指甲TIM

我想睇下有無人靠自己克服到 想參考一下

我係絲, 為左查指甲油試過死都唔搣手指
死啦死啦,我又係咁透唔到氣
點算,手都想震埋,點算好
但只係自己一個個陣會咁

我不嬲會自己一個人時講野, 但唔係對答, 但會將做既野講埋出黎, 呢D 其實都正常既, 對答個d 係聽到有把聲 就嚴重好多

自己答返自己問題
絲打我好辛苦,透唔到氣點算
其實唔係我老闆咁就得我,出面一份正常嘅工,以我咁嘅工作態度一早比人炒左

同我一樣, 我就唔係態度差, 我係多病痛, 狀態差可以成日都做唔到野, 不過其實平時真係同正常人一樣, 無外人睇得出我有咩, 我病發有藥我都仲控制到, 係似病樣者, 我直情同d 客講我唔舒服就OK, 無人會有咩懷疑

冇人知我做乜,淨係會以為我唔夠瞓
因為果排我會瞓多過做
不過撞岩果排真係多野又頹頹地做我就會迫自己做
個個心就好辛苦
但只係自己一個個陣會咁

自己答返自己問題

如果再係咁, 你去睇第2個醫生, 其實你情況應該真係要食鎮靜劑

揾唔到原因 又冇乜特別野發生過 但就搞到要生要死咁

一路唔同嘅問題積埋積埋?

其實如果後天0既, 一定係有0的原因, 可能係潛意識, 我都係睇左CP先知自己咩事, 我一路唔知原來自己細個諗法已經有問題, 到自己病左幾年先知

會有先天?
我因為知道係咩原因,所以我控制到,先會係輕微

如果遺傳個D有機會先天已經有症狀, 個D好難搞呀

先天果啲好似會伴隨其他問題,例如智障?
遺傳亦可以指係有較大機會於成長期被誘發精神/情緒問題?

問過主診,我嘅下一代有10%會發病⋯⋯
10%真係太多,唉。

我係靠住自省,回想以前嘅事,面對過往無處理到的創傷去逐步建立番自己,所以都知自己個病係糾結喺邊度嘅。雖然又會有新嘅創傷需要面對⋯⋯

睇左啲CBT self help同治療法嘅書,一啲啲有用啦,反而了解個醫療機制會點對待我就真

所以我都無諗住生小朋友,咁樣做太自私

你認為自己社交焦慮係遺傳影響大d定環境影響大d?我覺得自己情況係環境影響大d,如果自己出生響d supportive既家庭應該唔會搞成咁,所以生小朋友反而冇呢方面既顧慮。
其實我覺得社交焦慮相對黎講係冇咁嚴重既病,無需太多顧慮。
要諗既反而係自己俾唔俾到一個好既成長環境下一代,同埋,最重要既,溝到女先講la。
但只係自己一個個陣會咁

自己答返自己問題

如果再係咁, 你去睇第2個醫生, 其實你情況應該真係要食鎮靜劑

直接排第二個醫生?
會唔會比人趕返去原本個醫生

一路唔同嘅問題積埋積埋?

其實如果後天0既, 一定係有0的原因, 可能係潛意識, 我都係睇左CP先知自己咩事, 我一路唔知原來自己細個諗法已經有問題, 到自己病左幾年先知

會有先天?

10%真係太多,唉。

我係靠住自省,回想以前嘅事,面對過往無處理到的創傷去逐步建立番自己,所以都知自己個病係糾結喺邊度嘅。雖然又會有新嘅創傷需要面對⋯⋯

睇左啲CBT self help同治療法嘅書,一啲啲有用啦,反而了解個醫療機制會點對待我就真

你認為自己社交焦慮係遺傳影響大d定環境影響大d?我覺得自己情況係環境影響大d,如果自己出生響d supportive既家庭應該唔會搞成咁,所以生小朋友反而冇呢方面既顧慮。
要諗既反而係自己俾唔俾到一個好既成長環境下一代,同埋,最重要既,溝到女先講la。

我係遺傳
如果辛苦有好環境都無意思,另外我唔係好識教小朋友
每人狀況都唔同既,點一概而論?

會有先天?

10%真係太多,唉。

我係遺傳

係父母有?
我係家姐有,唔知叫唔叫遺傳
每人狀況都唔同既,點一概而論?

我都只係講自己既情況同睇法出黎,同埋想了解一下同樣有社交焦慮既情況同睇法姐,都知道每個人既情況都唔同
今日耳水唔平衡, 好暈
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血

中咩醫吖 耳水唔平衡關血乜事

唔同角度姐
西醫一頭暈就話你耳水唔平衡
中醫一頭暈就話你唔夠血

其實有時係血壓低
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血

唔同角度姐
中醫一頭暈就話你唔夠血

其實有時係血壓低

西醫會比藥你食
阿媽會煲湯你飲
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血

唔同角度姐
中醫一頭暈就話你唔夠血

其實有時係血壓低

西醫會比藥你食
阿媽會煲湯你飲

我唔知從幾時開始,一食完西藥就會好毒
係咁爆飛滋爆暗倉
量過血壓無血壓低加無貧血, 但成日發, 醫生開定左止暈丸食, 而家個d 仲要唔會眼訓, 以前個d 止暈完眼訓到hihi
不過今次無暈到要食藥, 忍到都唔想食咁多藥
雖然我成日覺得暈多左係食得多西藥, 但醫生實話唔關佢事, 又話耳水唔平衡無得解
雖然我成日覺得暈多左係食得多西藥, 但醫生實話唔關佢事, 又話耳水唔平衡無得解

佢緊係話唔關ga
頭暈真係好煩
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血

唔同角度姐
中醫一頭暈就話你唔夠血

其實有時係血壓低

耳水唔平衡個隻暈同唔夠血唔同, 耳水唔平衡係合埋眼都會不停轉, 但去到某個位會無咁暈, 所以個人要好定, 唔夠血個d 係無力虛個d 暈
今日耳水唔平衡, 好暈

中醫角度,頭暈係唔夠血

唔同角度姐
中醫一頭暈就話你唔夠血

其實有時係血壓低

耳水唔平衡個隻暈同唔夠血唔同, 耳水唔平衡係合埋眼都會不停轉, 但去到某個位會無咁暈, 所以個人要好定, 唔夠血個d 係無力虛個d 暈

暈都分到咁仔細
一暈我就稔唔到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞