召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike

真係唔識 如果都係私家就貴, 診金加藥就一定過千, 如果唔止一隻藥日日食, 好大機會二千up

咁貴 我學生黎嫁炸

我講個d 係私家, 其實你想知大約幾錢最好打去問左先

我有問啲藥通常幾錢
佢話唔同廠唔同份量唔同價錢

問屋企人去睇一次再算

我就係唔想比屋企人知

.
咁你去到, 同醫生講你有幾錢, 睇下夠唔夠開藥

攞左藥返去睇公立醫院
話食開呢幾種藥
公立醫院醫生多數會開番俾你

真係唔識 如果都係私家就貴, 診金加藥就一定過千, 如果唔止一隻藥日日食, 好大機會二千up

嘩, 我果個街坊醫生開原廠藥收三位數咪好抵? 真係hea d 都唔怕

不過唔係個個家庭醫生識睇呢方面, 我個家庭醫行係另外讀過精神科先夠膽睇

其實都想睇個專科拎下2nd opinion , 想問下有無介紹

咁貴 我學生黎嫁炸

我有問啲藥通常幾錢

問屋企人去睇一次再算

我就係唔想比屋企人知

.

攞左藥返去睇公立醫院
話食開呢幾種藥

唔一定,嗰時公立同我轉唒

我有問啲藥通常幾錢

問屋企人去睇一次再算

我就係唔想比屋企人知

.

攞左藥返去睇公立醫院
話食開呢幾種藥

唔一定,嗰時公立同我轉唒

我都擔心, 排緊公立

嘩, 我果個街坊醫生開原廠藥收三位數咪好抵? 真係hea d 都唔怕

不過唔係個個家庭醫生識睇呢方面, 我個家庭醫行係另外讀過精神科先夠膽睇

其實都想睇個專科拎下2nd opinion , 想問下有無介紹

我都係上個月開始先睇專科問下意見, 不過佢話我家庭醫生開既藥都幾岩食, 不過我嚴重左, 要加多粒配埋黎食
大家既工時長唔長 頂唔頂得順
記得醫生話我做8粒鐘=人地十幾

我搵左份7個半個鐘既工
大家對拍拖,戀愛同結婚會有咩睇法?
結婚或者拍拖嘅時候會唔會提自己有病?

我同對象坦白自己有病,之後兩年戀情就告吹

初時病到分唔清邊啲事係真,邊啲事係假,花左唔少時間令自己番返黎現實;
之後發現記性差左,我去練記性,又重返校園讀書;
我總算練到自己做到想做嘅野。
而家好地地咁打工,好地地咁過日子。
係就係窮,係就係頹,過得一日得一日。

但係戀愛偏偏係兩個人嘅事,我無所適從。
我有病我唔想架。
唔係話想人可憐或者同情,但我做咁多野想做番一個正常人,原來⋯⋯仲有一段距離。

PMH: Psychosis

老實講,係真心愛你,點會因為病離開你
因為病而分手,一個藉口姐

我唔係睇低精神情緒病嘅嚴重性,但結婚後一個家庭要面對嘅問題更大

如果兩個人連一個病都接受唔到,都冇乜必要走埋一齊

唔捨得
但都係時候明白佢唔會係陪住我繼續行嘅一個人
咁樣顯示出即使而家我係冇病,但如果老左有咩大病,佢可能都唔會照顧我

唯有keep 住Fail,Fail again,Fail Better

而家朝九晚六

最初果陣番四個鐘已經好辛苦,所以搵part time
經過轉藥同減藥之後
而家就完全無問題

我都覺

我搵左份7個半個鐘既工

朝九晚五半
但係番工,其實完全無心做野

初時病到分唔清邊啲事係真,邊啲事係假,花左唔少時間令自己番返黎現實;

我有病我唔想架。
唔係話想人可憐或者同情,但我做咁多野想做番一個正常人,原來⋯⋯仲有一段距離。

我唔係睇低精神情緒病嘅嚴重性,但結婚後一個家庭要面對嘅問題更大

唔捨得
咁樣顯示出即使而家我係冇病,但如果老左有咩大病,佢可能都唔會照顧我

唯有keep 住Fail,Fail again,Fail Better

有感情實會唔捨得
但咁少野就放棄跟本唔值得依賴

你好恨結婚?

我搵左份7個半個鐘既工

計埋食飯
醫生講呢番說話係上年
希望可以繼續改善

係舖頭食, 叫外賣或買飯, 其實平時返工可以睇劇打機, 所以無飯鐘都無所謂, 返兩點收九半

而家朝九晚六

經過轉藥同減藥之後
而家就完全無問題

而家食緊幾多隻藥

我有病我唔想架。

唔捨得

有感情實會唔捨得
但咁少野就放棄跟本唔值得依賴

你好恨結婚?

嗯,睇黎我只係揀錯人
我又唔一定要結婚嘅,又驚會遺傳,只係想有個伴渡過餘生

而家朝九晚六

經過轉藥同減藥之後
而家就完全無問題

而家食緊幾多隻藥

今年係第四年嚕,喺醫院兩隻,減到得一隻,再轉隻新藥,再減劑量,而家食個份量仲低過佢張藥紙寫嘅minimal dose
今晚又丟晒d藥落廁所

我搵左份7個半個鐘既工

計埋食飯
醫生講呢番說話係上年
希望可以繼續改善

係舖頭食, 叫外賣或買飯, 其實平時返工可以睇劇打機, 所以無飯鐘都無所謂, 返兩點收九半

絲打份工又幾free wo

我覺得份工自由度高嘅話,即係可以任得自已點搞,總之準時完成哂啲工作嘅話,自已真係會無咁易病發/情緒低落

咁貴 我學生黎嫁炸

我有問啲藥通常幾錢

問屋企人去睇一次再算

我就係唔想比屋企人知

.

Ok
如果真係好貴咁就要考慮下返part time
今晚又丟晒d藥落廁所

我岩岩都唔想食藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞