召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike

https://www.jmhf.org/upload_files/journal/10/10.pdf

你認真睇下, 你覺得你承受到個風險先好停

如果中間斷左幾日會點?
例如斷2日

咁希望醫生快啲減我藥啦

試過唁記得食, 第三日返返下工發作, 突然記得原來無食幾日, 個感覺幾恐怖

x2

但其實我覆診時間要考試
要改就要遲1.2日
傷腦筋
仲比老師屌柒我揀考試時間睇醫生

我會係拎兩個月藥, 多數無藥前一星期就去覆診, 萬一醫生放大假都仲等到佢返黎

x2

可能我新仔,要我一星期覆一次
佢叫我覆診個時間我當下太緊張無留意到撞時間
唯有bk星期三覆診
其實你地覺得自己做唔做得返正常人?
正常人既定義係唔洗食藥,唔會再發作
唔會傷害自己

唔知呀,開開心心?
社交到下已經覺得好正常
唔開心仲有嘅
但我諗普通人都有啦
覺得自己係正常人就係正常人
無去睇醫生
不過覺得自己有depression同anxiety disorder
琴晚set 好曬野準備吊頸
但係最後訓左 醒返就拆返曬啲野
好驚比人知

快啲去睇醫生啦
有無好好嘅朋友傾訴下呀?

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病
唔會傷害自己

曾經迫過自己戎藥想變正常, 最後唔得, 而家唔去諗, 諗黎都幫唔到件事

如果中間斷左幾日會點?
例如斷2日

咁希望醫生快啲減我藥啦

試過唁記得食, 第三日返返下工發作, 突然記得原來無食幾日, 個感覺幾恐怖

x2

但其實我覆診時間要考試
要改就要遲1.2日
傷腦筋

我會係拎兩個月藥, 多數無藥前一星期就去覆診, 萬一醫生放大假都仲等到佢返黎

x2

唯有bk星期三覆診

係, 你早d 覆, 開定多幾日藥比你, 最初睇係要好密
唔會傷害自己

Ys

斷藥就真係難
但正正常常生活,其實已經指日可待

呢個諗法幾好
其實我覺得而家除左攰D, 同普通人無咩分別既, 最多唔做運動量大既野囉, 有D 人本身身體差, 都係咁架啦, 又唔可以話唔正常既, 好似哮喘, 都好多野唔做得唔食得, 個D 跟一世tim
無去睇醫生
不過覺得自己有depression同anxiety disorder
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

其實情緒病好少事, 唔怕比身邊人知, 揀D 唔會揚出去既人知, 傾下
琴日最後無去到⋯

冇去到counselling?

係⋯最後一起身就四點重落大雨就放棄咗
琴日最後無去到⋯

會唔會再去 當俾多次機會自己
唔會傷害自己

我唔再傷害自己 食到一餐半餐 做得返野就已經好滿足
發唔發作 食唔食藥都冇所謂啦
有冇精神病撚想share下自己d傷口圖
真心問
開心share之後自己會開心d
一直都有同少量fd share
唔會俾人屌你mk話你on9
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

我睇左6年cp冇同任何人講過,身邊d人完全唔知
其實政府精神科門診 要排到1年後先有得睇係咪正常

差唔多

香港真係排好耐
我即日掛號就有得睇

香港人個撚個都有精神病
點同台灣人
有人叫我去台灣住,個人會舒服啲
香港好似你乜都唔做都會有種莫名既壓力
令你喘不過氣

其實台灣仲大壓力

差唔多

香港真係排好耐
我即日掛號就有得睇

香港人個撚個都有精神病
點同台灣人
令你喘不過氣

其實台灣仲大壓力

睇邊方面啦,各有各辛苦
琴日最後無去到⋯

會 我唔去都無辦法⋯
只係衰戇鳩係咁拖
好沉重
琴日最後無去到⋯

會 我唔去都無辦法⋯
只係衰戇鳩係咁拖
好沉重

要踏岀第一步真係唔容易 我果陣都猶疑左好耐先決定到去
雖然唔一定可以幫你解決晒啲問題 但去左起碼有多個人肯聽你講 所以鼓勵你去努力踏岀呢一步

x2

但其實我覆診時間要考試
要改就要遲1.2日
傷腦筋

x2

唯有bk星期三覆診

唔知我康復得咁快,會唔會好快減我藥呢
不過我本身份人好感性,都幾易開心嘅
無去睇醫生
好驚比人知

快啲去睇醫生啦

唔敢睇阿
唔想比任何人知我有病

其實情緒病好少事, 唔怕比身邊人知, 揀D 唔會揚出去既人知, 傾下

我講晒比身邊close 嘅朋友
不過9成都係香港
係台灣得一個老師,男朋友同室友知
講出黎係驚自己出事個陣
佢地乜都唔知就幫唔到我

差唔多

香港真係排好耐
我即日掛號就有得睇

香港人個撚個都有精神病
點同台灣人
令你喘不過氣

其實台灣仲大壓力

絲打又係台灣?
黎旅行舒服
係到住都唔見到人地講到咁輕鬆
不過不失啦

但其實我覆診時間要考試
要改就要遲1.2日
傷腦筋

x2

唯有bk星期三覆診

唔知我康復得咁快,會唔會好快減我藥呢
不過我本身份人好感性,都幾易開心嘅

睇定d先啦

可能過幾日考試又發作都唔定
所以依家好享受快樂嘅時光
可能我先係最唔正常嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞