召集所有精神病情緒病患者(6)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
我真係去到邊都透唔到氣

好快星期三

已經掛左號聽日下晝睇
寫低左所有野

叻女, 我會支持你, 睇完分享下你食0的咩藥
btw你地有無睇13 reason why?

想請問輕度抑鬱可唔可以只靠心理醫生唔靠藥物去治療?有無好既女醫生介紹?接受唔到男醫生
想請問輕度抑鬱可唔可以只靠心理醫生唔靠藥物去治療?有無好既女醫生介紹?接受唔到男醫生

心理學家或心理治療師, 其實好多呢方面本身男女都有, 女都唔會太難搵, 如果心理學家都比較貴, 但最專業, 要二千內左右一次, 佢地會判斷到你係咪未必要食藥, 其實最初未知自己有無事或幾嚴重, 最好係睇左心理治療先架, 所以你咁諗都無錯

雖然我主要唔係抑鬱,但我之前睇左5個心理學家都係女既,都唔覺有咩幫助,唯一建議就係唔好搵麥芍琪。

心理學家或心理治療師, 其實好多呢方面本身男女都有, 女都唔會太難搵, 如果心理學家都比較貴, 但最專業, 要二千內左右一次, 佢地會判斷到你係咪未必要食藥, 其實最初未知自己有無事或幾嚴重, 最好係睇左心理治療先架, 所以你咁諗都無錯

之前睇過一個男既 佢評估完我話我中度抑鬱
但其實我覺佢hea我 多過真心睇
睇睇下 我頂唔順佢講既野就奪門而出左
我覺得自己頂多都係輕度什至無 想搵個唔hea既評下

雖然我主要唔係抑鬱,但我之前睇左5個心理學家都係女既,都唔覺有咩幫助,唯一建議就係唔好搵麥芍琪。

多謝建議

其實好睇本身係咩事, 有0的對像唔係最適合見CP, 見完好似無咩用咁, 不過我個CASE, 係因為焦慮加IBS, 連排政府評估果個護士都話我見CP會好好多, 不過見左3次, 而家學識左要點做之後(做唔做到係另一件事), 連治療師都叫我短期唔使再去住 因為我真係長期自己比自己壓力先咁, 舒緩到我個下人無事, 好似上次睇腸科, 禁下個肚, 個醫生都話我驚到出手汗, 話我真係好典型既焦慮病人
[quote][quote]

有事要睇醫生,唔好怕

睇左個幾月, 食緊2隻血清素, diazepam, cyanocobalamin & thiamin 同 propranolol

睇醫生唔怕, 係怕俾人知

我睇化左, 全公司都知我有事, 仲唔信我有

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

公司人事部同自己部門同事知
試過係公司發作左過幾次,一次自殺

有事要睇醫生,唔好怕

睇左個幾月, 食緊2隻血清素, diazepam, cyanocobalamin & thiamin 同 propranolol

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

我做細公司所以無咩所謂 上個月老闆仲私人出左d 花紅比我睇醫生

有事要睇醫生,唔好怕

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

你而家係咩情況, 返住工有無好辛苦

有事要睇醫生,唔好怕

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

你而家係咩情況, 返住工有無好辛苦

啱啱出左院2個星期,返工暫時都可以應付
但係遲啲pick up番啲嘢就難講
其實想早少少番去睇,好似開始有啲

我做細公司所以無咩所謂 上個月老闆仲私人出左d 花紅比我睇醫生[/quote]

好幸運, 一黎獲救, 二黎公司咁接受
報到

5年 depression 社交恐懼

一年前患cancer 一年內醫返好

正當好努力企返起身嘅時候 個fd cancer復發 走咗🙂(ps朋友唔多)

巴打咩事, 咩年紀有cancer ?

今年已經21

其實好睇本身係咩事, 有0的對像唔係最適合見CP, 見完好似無咩用咁, 不過我個CASE, 係因為焦慮加IBS, 連排政府評估果個護士都話我見CP會好好多, 不過見左3次, 而家學識左要點做之後(做唔做到係另一件事), 連治療師都叫我短期唔使再去住 因為我真係長期自己比自己壓力先咁, 舒緩到我個下人無事, 好似上次睇腸科, 禁下個肚, 個醫生都話我驚到出手汗, 話我真係好典型既焦慮病人

CP姐係咩?
最近覺得自己唔多掂...想搵人幫幫手

CP姐係咩?
最近覺得自己唔多掂...想搵人幫幫手

Clinical Psychologist
報到

5年 depression 社交恐懼

一年前患cancer 一年內醫返好

正當好努力企返起身嘅時候 個fd cancer復發 走咗🙂(ps朋友唔多)

巴打咩事, 咩年紀有cancer ?

今年已經21

巴打咁後生有事, 係咪遺傳等原因

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

我做細公司所以無咩所謂 上個月老闆仲私人出左d 花紅比我睇醫生

我做細公司俾人郁下攞出黎講呀
話我有缺憾無人請
想返去笠住佢黎打

當然我唔係一入去做就講, 我知老闆咩人先講

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

話我有缺憾無人請
想返去笠住佢黎打

絲打咁靚梗係會體諒

圖or老母

認真
唔好咁易俾人知

不過女人最鍾意掛係嘴邊

話我有缺憾無人請
想返去笠住佢黎打

絲打咁靚梗係會體諒

你又病發啦, 夠鐘食藥啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞