[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
部a6000想買支長焦
唔知買55210好定係 minolta 70210f4好

https://petapixel.com/2014/06/04/review-rokinon-12mm-f2-0-great-option-astrophotogs-budget/

利申唔識睇report 求各位高手指教

佢咪講 影星 sharpness 比較好
但mf 同計果個distance 有伏
利申睇summary

影星一直都係大光圈行先㗎啦 

一支鏡好唔好,唔止睇銳唔銳嘅,仲要睇用途同用家要求㗎嘛。

因為我嚟緊去西藏,諗住買支wide angle影景為主求巴打指教

Samyang 12做得最差就係佢個MF Distance同埋啲星芒 (唔肯定點叫)
好似下面張圖右下角啲燈咁

如果影星同影自然景主力嘅話Samyang真係抵玩過Touit 12好多

感謝巴打comment 我應該都係入samyang

我覺得呢隻星芒好睇過其他人話好好睇果d 12角型星芒
我完全理解唔到d光尖到咁多隻角有乜靚

同感 
其實買batis既好多時貪佢個藍色logo仔,支25 85蔡個鏡片設計好鳩屎。
利伸:以前有過 25 85 ,因為換鏡麻煩。現轉用2470gm
其實買batis既好多時貪佢個藍色logo仔,支25 85蔡個鏡片設計好鳩屎。
利伸:以前有過 25 85 ,因為換鏡麻煩。現轉用2470gm

岩岩入左batis 25同sony 85
我又覺得24-70gm真係好鬼重同大

巴打 想知sony支85f1.8質素點? 聽講性價比好高 係咪真?

巴打 想知sony支85f1.8質素點? 聽講性價比好高 係咪真?

琴日先入未認真試 但我以前未用過85個焦距覺得好正 全開成像都好sharp 咁色澤當然唔及batis85啦

2470gm有冇心得
玩得太多定焦真係想一支搞掂晒
A6300 kit set 加Samyang 12mm F2 點睇,拍片街拍一半半,上price 睇佢淨機平得一千,如果唔係可能換枝18105
A6300 kit set 加Samyang 12mm F2 點睇,拍片街拍一半半,上price 睇佢淨機平得一千,如果唔係可能換枝18105

第一頁有答案啦嘛 

2470gm有冇心得

你預咗會好重。但機動性高,旅行一支夠哂,開盡2.8無輸。之前用batis成日換鏡,換完想影既野又消失咗。另外試過換到機身入塵,始終無反係易啲入塵。
如果用a7r2仲正,夠解像度,開crop mode,焦距又遠啲。
我都唔想師兄們不斷浪費金錢時間,倒不如直上了結心事。
想問唔要5軸防震
入a7係未抵玩過a7ii
廣角鏡 samyang 12/2各位巴打有咩評價?
外國有report話呢支好過touit 12

光圈都差級啦,同埋點比較優劣先?計光圈,計體積,計準焦,定點計?

咁要有份report 先知

https://petapixel.com/2014/06/04/review-rokinon-12mm-f2-0-great-option-astrophotogs-budget/

利申唔識睇report 求各位高手指教

佢咪講 影星 sharpness 比較好
但mf 同計果個distance 有伏
利申睇summary

影星唔通af?
想問唔要5軸防震

如果係咁入a7r
想問唔要5軸防震

如果係咁入a7r

但個價差幾千啵
係見家下a7唔使7000先開始諗
想問唔要5軸防震

如果係咁入a7r

但個價差幾千啵

我女朋友入左部好新既二手a7先5千 買a7的話唔好買一手了 不如加少少買a72
想問唔要5軸防震

如果係咁入a7r

但個價差幾千啵

我女朋友入左部好新既二手a7先5千 買a7的話唔好買一手了 不如加少少買a72

都有諗過不如入2手
個差價拎嚟買鏡/轉接環
a7r唔考慮了 因為唔想咁大pixel
大景季節到左,呢期影左唔少風景相,不過仲未有一張滿意

下星期去韓國試下用RX100做主力先

2470gm有冇心得

你預咗會好重。但機動性高,旅行一支夠哂,開盡2.8無輸。之前用batis成日換鏡,換完想影既野又消失咗。另外試過換到機身入塵,始終無反係易啲入塵。
如果用a7r2仲正,夠解像度,開crop mode,焦距又遠啲。

質素黎講有冇明顯下降先同定焦對比?
同埋有冇成日唔夠wide既情況出現

2470gm有冇心得

質素黎講有冇明顯下降先同定焦對比?
同埋有冇成日唔夠wide既情況出現

一樣sharp,本身2470gm做工一定好過batis 25 85
因為我唔好ultra wide,所以夠用。

你係咩位影過去

你係咩位影過去

倒數第二張求位置

筆架山長焦打過去is ok

影風景長焦都係必須
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞