[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有無巴打用緊batis 25 想加錢換FE 1635 GM?

1635gm出左喇咩 Btw想收支1635z

未出 但準備緊錢換 應該萬7蚊價
放走支batis 25 加錢就得啦

同路 但b25要黎自拍好方便
未正式玩過攝影 諗住入a6500
鏡喺1670z同24z中間揀緊

黎緊會去旅行 主影景但都會影下人
1670z會係比較好嘅選擇?
但係又好想要大光圈 好難揀

已經決定最尾都會補齊兩支鏡 只係而家畢直有限要先揀一支
巴打有咩意見

巴打有咩意見

旅行就1670z

巴打有咩意見

旅行就1670z

去完旅行再補返枝24F18Z
有無人買左1224果支
效果如何?

差唔多成萬九

其實比起蔡司支16-35 G master點解會咁貴

差唔多成萬九

其實比起蔡司支16-35 G master點解會咁貴

光圈
fw50 有無代用電推介?

BETWEEN, 有無人見過 ' 醉艾摩連奴' 巴打
佢淘完堆炸彈就失左蹤
https://item.taobao.com/item.htm?id=45720830705&ns=1&abbucket=12#detail

巴打有咩意見

旅行就1670z

去完旅行再補返枝24F18Z

多謝巴打們意見
新手想問下,如果budget有限 揀a6000+ 二手sel2418定a6300+ sigma 30mm 1.4 ?
新手想問下,如果budget有限 揀a6000+ 二手sel2418定a6300+ sigma 30mm 1.4 ?

個人覺得63好d
搭單,a6000+mc11,想玩長焦(70200)
借咗支tamron 70200f2.8, 唔得,無得自動對焦
時間所限無試埋手動對焦
想問下有無其他option? Sigma個支點樣?

Mc11 唔係support 哂所有鏡?
好似cannon 同sigma 鏡?

個人覺得63好d

咁會好左係邊,因為我唔拍片既。同埋如果鏡比較 sigma 30個支係咪同sel2418差好遠?

個人覺得63好d

咁會好左係邊,因為我唔拍片既。同埋如果鏡比較 sigma 30個支係咪同sel2418差好遠?

A6300 個sensor 好過 a6000

同埋a6000 唔會再有firmware update 好似係

個人覺得63好d

同埋a6000 唔會再有firmware update 好似係

仲有6300係金屬機身同埋有防塵防滴
6000係膠殼同埋冇得防
手感係唔同啲
想買腳架有冇推介 淘寶都ok 筆錢5-6百到 想拎黎影星銀河
依家邊到買55f1.8z 平
想買腳架有冇推介 淘寶都ok 筆錢5-6百到 想拎黎影星銀河

去鴨記搵 利申 係瑩x買左個

個人覺得63好d

仲有6300係金屬機身同埋有防塵防滴
6000係膠殼同埋冇得防
手感係唔同啲

造工差好遠
a6000撞下都凹
平時影開raw唔覺,一影jpg直出就發覺到個變形同暗角好嚴重,我想問如果影jpg直出,佢相機唔係會自己幫我校正既咩?
利申:a6300+kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞