[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
a7ii 有冇長鏡推薦

我錯,唔好意思,我下次更新番 

如果APSC機要超廣同大光圈,基本上係三洋12/2呢支手動鏡。你以後真係上FF嘅話,三洋都有得揀:14/2.8(mf)同14/2.8(af包內置變型修定),價錢分別大概係二千同四千。

當然,上到FF的確係多咗好多鏡揀。你如果對三洋支12/2有興趣,可以上格價網睇吓邊度有貨同大概價錢。仲有可以Search吓Sample相睇多啲,同埋相關討論。

Keywords:
Samyang 12/2

唔該晒巴打
我搵下呢枝鏡資料先
咁第一頁提及Sigma大光圈果枝又如何?

你應該講緊Sigma 30/1.4 | c?呢支好用呀,不過等效焦距係45mm左右,影景同星未必適合。

不過街拍同日常用都唔錯,好鏡嚟。其實你而家有咩鏡?

咩都無得kit咋
為旅行夜景所以想買枝廣角大光圈

Apsc 買枝腳實際d

呢個當然要必備 但同時想買枝鏡

廣角大光圈好似冇乜
19mm f2.8
再wide 咪三洋

19/2.8呢支幾實用,但等效28mm其實唔太Wide啦。
a7ii 有冇長鏡推薦

你原生都係70200、70300同新嗰支啫。

睇左第一頁
因為我唔見講APSC鏡果part有三洋所以想問咩型號
如果平平地係咪Sigma果枝?

我錯,唔好意思,我下次更新番 

如果APSC機要超廣同大光圈,基本上係三洋12/2呢支手動鏡。你以後真係上FF嘅話,三洋都有得揀:14/2.8(mf)同14/2.8(af包內置變型修定),價錢分別大概係二千同四千。

當然,上到FF的確係多咗好多鏡揀。你如果對三洋支12/2有興趣,可以上格價網睇吓邊度有貨同大概價錢。仲有可以Search吓Sample相睇多啲,同埋相關討論。

Keywords:
Samyang 12/2

唔該晒巴打
我搵下呢枝鏡資料先
咁第一頁提及Sigma大光圈果枝又如何?

你應該講緊Sigma 30/1.4 | c?呢支好用呀,不過等效焦距係45mm左右,影景同星未必適合。

不過街拍同日常用都唔錯,好鏡嚟。其實你而家有咩鏡?

咩都無得kit咋
為旅行夜景所以想買枝廣角大光圈

Apsc 買枝腳實際d

呢個當然要必備 但同時想買枝鏡

咁你睇番自己常用焦段係咩,或者除咗超廣仲有咩滿足唔到?當然如果仲夠用,就唔使買新鏡啫。
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既

咁你一係55210,一係接環駁鏡㗎啦喎。
2470gm除左重之外,其實值唔值入。

唔想成日換鏡,想一機一鏡

我都想賣左兩支batis同支35/2.8 換2470GM

邊境支巴托斯

巴托斯

25/2同85.8
A7想$5000內入支50mm係咪冇咩選擇?

認真
插舊鏡

我依家用緊但想要支自動
二手鏡行貨無盒無單其實應該比市價減幾錢

自己試價啦。

自己試價啦。

我係做買方
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既

55210 唔係apsc 架咩?
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既

預算緊係咁㗎啦 

部分焦段好似無黑角,你Search吓評論或者上去Showroom試吓。

自己試價啦。

我係做買方

咁你心裹面覺得值幾多咪問吓價 

自己試價啦。

我係做買方

咁你心裹面覺得值幾多咪問吓價 

其實無盒使用上係冇分別
一樣可以上cs維修,最多俾錢
不過你會再三手賣出去嘅話就到你自己受返
唔好壓得人咁過份,減兩三百囉
新果支samyang autofocus 35 2.8 sharp唔sharp?
新果支samyang autofocus 35 2.8 sharp唔sharp?

問過外國youtuber話性價比高過原廠35 可以一試 2500蚊炸 好抵玩咁
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既

預算緊係咁㗎啦 

部分焦段好似無黑角,你Search吓評論或者上去Showroom試吓。

咁我存多啲錢先算
仲諗住一皮野買埋 55 1.8同一支長野
用緊a6000
想買支1670z旅行用 周圍影下
旺角邊到買穩陣又有得分期
a7ii 有冇長鏡推薦

咁貴
有冇5000以下既

預算緊係咁㗎啦 

咁我存多啲錢先算
仲諗住一皮野買埋 55 1.8同一支長野

mc 11 canon 50 1.8 stm , +支canon 70200
/ sigma 150-600 / 新sigma 100-400 (呢支等下先)
咁諗得過 ?
話說我想買支sigma 19 f2.8
想問咁多位應該要去邊到買穩陣

price.com睇幾間都係水貨細鋪嚟
雖然支鏡係平但唔想益奸商
話說我想買支sigma 19 f2.8
想問咁多位應該要去邊到買穩陣

http://price.com睇幾間都係水貨細鋪嚟
雖然支鏡係平但唔想益奸商

咁你喺西洋菜街啲連鎖舖問價,問到去星際就咁上吓啦。
A7想$5000內入支50mm係咪冇咩選擇?

認真
插舊鏡

我依家用緊但想要支自動

FE 50/1.8, 或者二手55/1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞