[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
A7 想玩手動舊鏡旅行 輕D平D 有冇邊枝正 ZOOM鏡

要舊又要zoom可以考慮Minolta
不過連埋adapter就已經好貴
不如用返2870
想轉會過黎 玩a7r2
以前影開景同星
宜轉想影下人像
暫時兩枝鏡既話入邊枝好?
本身想一枝zoom影景 一枝定蕉影人像
但睇睇下又好似兩支定都ok
batis 2/25 同 55.8z

大家點睇

zoom鏡唔好買舊鏡

我手上得兩支舊鏡係zoom,兩支quality都好一般

除非你有心玩CY/長zoom/contax N mount
a7ii 配kit 鏡其實有無眼球對焦??點set 嫁,已經更新到3.30
早2星期入左部a7m2 kit set

Btw留名
想轉會過黎 玩a7r2
以前影開景同星
宜轉想影下人像

大家點睇

睇你影開咩景 我自己就覺得25有時會唔夠wide
a7ii 配kit 鏡其實有無眼球對焦??點set 嫁,已經更新到3.30

要set custom button
大佬youtube search下,睇下說明書都有啦
想轉會過黎 玩a7r2
以前影開景同星
宜轉想影下人像

大家點睇

1635gm

要set custom button
大佬youtube search下,睇下說明書都有啦

Google都有啦 
想入幾支鏡
12 24g f4
sigma 100 400 / 100 400 GM
samyang 35mm 同 100mm marco

sigma 100 400 睇review 仲sharp 過c 既100 400 L II 又平
但連mc 11 後 個對焦慢
可能係呢排mc 11 個update fail , 連150 600 都慢左
但個價同GM 比差3 倍
有冇人放batis 25

肥花 好多支 b25 放緊

俾人hold晒啦

俾人hold晒啦

我有支想放

加我tg
https://t.me/hoho_hkg
買左部a7r2 + sigma 30art..
影出黎直出好灰 顏色都好淡

係咪要做咩setting先得

B1M1?
試左未

唔明B1M1 其實係咩

白平衡較自訂模式
支那中一光學啲大光圈鏡算唔算偏門嘢?
定係正路啲買返熄嫲/三陽哩啲副廠鏡?

呢啲有0.95大光圈?
又冇人post相

繼續練玩燈
a6300
兩支神牛燈

https://flic.kr/p/VWsvo5

zoom鏡唔好買舊鏡

我手上得兩支舊鏡係zoom,兩支quality都好一般

除非你有心玩CY/長zoom/contax N mount

果時睇過下CY支3570 見評價幾好 重好似唔夠500g
應該3K左右
支那中一光學啲大光圈鏡算唔算偏門嘢?
定係正路啲買返熄嫲/三陽哩啲副廠鏡?

呢啲有0.95大光圈?

中一有

咁你有答案啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞