[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我有支2870kit 同支1635z
呢排都考慮緊一次放曬去上2470gm
2470焦距好實用,不過成886g真係令我有小小卻步 當初轉無反都係貪輕

有興收1635z tg:https://t.me/az5928
駁接環用緊canon1740頂唔順

66k張相就收左皮。。。a9 定 a7RII 好?

有錢真好
我啱啱整左
換埋殻洗左2k,諗住玩多兩年

有錢真好
我啱啱整左

我喺外國讀書,仲有個幾月返香港,但七月頭會去旅行,想有機用。應該託人香港拎過嚟。喺香港我應該拎比sony整,但呢到香港一星期處理到嘅事,可以搞鳩你成個月

有錢真好
我啱啱整左

我喺外國讀書,仲有個幾月返香港,但七月頭會去旅行,想有機用。應該託人香港拎過嚟。喺香港我應該拎比sony整,但呢到香港一星期處理到嘅事,可以搞鳩你成個月

我等一星期報價,俾左錢三日有得拎
你成日影time lapse?

有錢真好
我啱啱整左

我影開show,dancing, event ,所以燒得好勁。我之前Sony laptop 壞咗風扇,同佢send咗差唔多個幾星期email,先至肯信我壞,再派速遞嚟拎,整又話冇零件,搞左我成個月

有錢真好
我啱啱整左

我影開show,dancing, event ,所以燒得好勁。我之前Sony laptop 壞咗風扇,同佢send咗差唔多個幾星期email,先至肯信我壞,再派速遞嚟拎,整又話冇零件,搞左我成個月

而我不知道點先接到job

有錢真好
我啱啱整左

我呢邊關係多,但返到香港又要重新開始。但就因為想轉全職freelance 所以打算upgrade埋body

有錢真好
我啱啱整左

我呢邊關係多,但返到香港又要重新開始。但就因為想轉全職freelance 所以打算upgrade埋body

係咪開個fb page等運到?

有錢真好
我啱啱整左

係咪開個fb page等運到?

主動啲揾啦,你個page都要有人attention 先有人inbox㗎
想入枝定焦鏡for apsc
Sigma 30.4同sel50.8揀

質素上好似30.4好好多
但睇返自己相最常用焦段係50咁上下
點揀好

點揀好

咁你本身有咩鏡?

點揀好

咁你本身有咩鏡?

依家得一枝1670z
8月去東京rooftop+街拍
用a6000
諗緊出sony 28-70定sony 50 1.8
28-70冇咁sharp 但又可以用多啲焦段 但其他又sharp啲 又多散景 揀唔落手
8月去東京rooftop+街拍
用a6000
諗緊出sony 28-70定sony 50 1.8
28-70冇咁sharp 但又可以用多啲焦段 但其他又sharp啲 又多散景 揀唔落手

買咩鏡吖,留返啲錢買降落傘啦

點揀好

咁你本身有咩鏡?

依家得一枝1670z

咁24-30同50呢兩個焦段常用差幾遠?因為大光圈室內都會啱用,30會比50泛用啲。

但如果兩個焦段使用率真係差好遠,咁都係跟番你習慣,買50/1.8啦 
其實買batis既好多時貪佢個藍色logo仔,支25 85蔡個鏡片設計好鳩屎。
利伸:以前有過 25 85 ,因為換鏡麻煩。現轉用2470gm

2470gm有冇心得
玩得太多定焦真係想一支搞掂晒

你預咗會好重。但機動性高,旅行一支夠哂,開盡2.8無輸。之前用batis成日換鏡,換完想影既野又消失咗。另外試過換到機身入塵,始終無反係易啲入塵。
如果用a7r2仲正,夠解像度,開crop mode,焦距又遠啲。
我都唔想師兄們不斷浪費金錢時間,倒不如直上了結心事。

質素黎講有冇明顯下降先同定焦對比?
同埋有冇成日唔夠wide既情況出現

一樣sharp,本身2470gm做工一定好過batis 25 85
因為我唔好ultra wide,所以夠用。

揀唔到呀 25要8.9k, 24-70要13.9k
D鏡好貴
玩舊鏡手動扭扭扭算
D鏡好貴
玩舊鏡手動扭扭扭算

玩loxia
D鏡好貴
玩舊鏡手動扭扭扭算

玩loxia

但其實Sony賣高速對焦 
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

咩鏡

我做85gm

*估

我係用2470gm
D鏡好貴
玩舊鏡手動扭扭扭算

loxia

但其實Sony賣高速對焦 

一分錢一分貨 窮撚買唔起就是罪
A7ii配 tamron 2470 f2.8抵唔抵玩
A7ii 如果配 canon 枝70200f4 仲需唔需要買IS版?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞