[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

How much

巴打在邊間買?

同求

百老匯
前日訂尋日攞。咁都撞啱返貨時間,命中注定😍

頂咁我都去百記算

http://price.com 間間賣44xx

大鋪平d 有咩問題
本身幾鐘意睇下風景相
但依家個個影d相真係後制得好緊要,完全反映唔到個真實風景

點先算真實?

人眼DR 同相機DR 本身已經差好遠

邊個先係真實?

呢個世界有真實㗎咩?同一個位置,淨係你睇到,同我睇到,都唔同啦 

你以前睇到覺得「真實」嘅咪又係後制,你鍾意嗰個Tone覺得正同「真實」咋。

突然間去左我以前讀書讀哲學啲討論咁嘅

今時今日仲講「直出」同「後制」真係好煩,仲要喺罪大Post 

相機幫你後制唔係後制呀?以前資訊唔流通就話迷信啫,而家資訊爆炸又咁方便啦都 
快門線實唔實用? 洗唔洗買原裝490個隻

2秒計時
鴨記紅外線搖控
已經夠用

USB位用黎tether/充電,插快門線太浪費

2秒計時
鴨記紅外線搖控
已經夠用

鴨記個隻幾錢? 有冇咩牌子暗號定就咁周街問紅外線搖控 在下新手Thanks巴打

2秒計時
鴨記紅外線搖控
已經夠用

鴨記個隻幾錢? 有冇咩牌子暗號定就咁周街問紅外線搖控 在下新手Thanks巴打

鴨記40蚊有交易,不過係有線
我快門線攞嚟玩b mode

b快門可以用wifi remote玩

2秒計時
鴨記紅外線搖控
已經夠用

紅外線一樣得

2秒計時
鴨記紅外線搖控
已經夠用

紅外線一樣得

我唔想用佢個on9 apps

認同好on9 冇得set對焦
紅外線要幾錢
想問下a72有冇咩好嘅天涯鏡可以推薦 最主要都係旅遊影下相咁
定係唔買天涯鏡分兩隻鏡好d,不過去旅行又唔想拿咁多鏡頭

利申新手
想問下a72有冇咩好嘅天涯鏡可以推薦 最主要都係旅遊影下相咁

利申新手

24-240?

利申新手

24-240?

2470gm
好耐冇上來睇post 呢排拎住支三洋14周街走同去左轉旅行 支野真係好重

呢排屎忽痕又想入多支廣角 請問12-24 16-35同埋BAITS支18MM各位點擇取 利申:A7中

利申新手

24-240?

呢枝鏡被好多人踩到好似一文不值咁 同埋佢24mm好似邊緣紫邊幾嚴重下,但諗住歐遊應該好多時都要24mm影建築又有d遲疑

利申新手

24-240?

呢枝鏡被好多人踩到好似一文不值咁 同埋佢24mm好似邊緣紫邊幾嚴重下,但諗住歐遊應該好多時都要24mm影建築又有d遲疑

咁fe mount唔轉接要長焦要抵係佢架啦
有錢嘅分開都得嘅, 雖然選擇都係唔多

如果sigma mc 11轉接 canon ef 24-105會唔會好不智

利申新手

24-240?

咁fe mount唔轉接要長焦要抵係佢架啦
有錢嘅分開都得嘅, 雖然選擇都係唔多

如果sigma mc 11轉接 canon ef 24-105會唔會好不智

或者tamron 18-270

利申新手

24-240?

2470gm

呢枝係幾正,不過真係太貴。筆直一萬內
唔好意思,天漄鏡除咗開工,自用真係唔太建議 

旅行帶少一支就一支啦

天漄鏡好輕咩 

一鏡去旅行,一係就標變,一係就標頭大光圈。或者因應地方,例如歐洲多大鏡,一定要支超廣嘅,咁咪超廣配支大光圈。

用換鏡相機,但又成日想一天漄到底真係唔明咩道理 

旅行帶少一支就一支啦

天漄鏡好輕咩 

一鏡去旅行,一係就標變,一係就標頭大光圈。或者因應地方,例如歐洲多大鏡,一定要支超廣嘅,咁咪超廣配支大光圈。

天涯鏡俾我感覺係,以為咩都影到,結果係咩都影唔好

旅行帶少一支就一支啦

天漄鏡好輕咩 

其實都係 不過sony鏡真係好貴選擇唔太多 身邊朋友多數用canon 可能諗住買sigma轉接算

旅行帶少一支就一支啦

天漄鏡好輕咩 

天涯鏡俾我感覺係,以為咩都影到,結果係咩都影唔好

咁用得天涯鏡嘅人都係貪方便,唔求話影得好靚嘅又
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞