[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實去旅行除左影花 有咩情況係要用到70-240 就算有 值得犧牲24-70段既畫質去換呢啲特殊情況咩?
仲有我真係唔明點解有啲人已經買左成5,6支鏡都仲問人去旅行帶乜鏡好
如果覺得重 咪帶少d
只要帶少d 會心思思咪帶哂佢
仲有我真係唔明點解有啲人已經買左成5,6支鏡都仲問人去旅行帶乜鏡好
如果覺得重 咪帶少d
只要帶少d 會心思思咪帶哂佢

5支喺手,旅行只拎1635z 55z
其實去旅行除左影花 有咩情況係要用到70-240 就算有 值得犧牲24-70段既畫質去換呢啲特殊情況咩?

遠距離偷拍鬼妹
想買叉機+電 點解官網會冇貨架
唔好意思,天漄鏡除咗開工,自用真係唔太建議 

旅行帶少一支就一支啦

天漄鏡好輕咩 

一鏡去旅行,一係就標變,一係就標頭大光圈。或者因應地方,例如歐洲多大鏡,一定要支超廣嘅,咁咪超廣配支大光圈。

用換鏡相機,但又成日想一天漄到底真係唔明咩道理 

天涯鏡俾我感覺係,以為咩都影到,結果係咩都影唔好

咁用得天涯鏡嘅人都係貪方便,唔求話影得好靚嘅又

貪方便用電話啦,用一體dc啦,痴線 

自用都咁求其,咁當初做咩特登要入部單反/無反?唔係想影靚相咩?天漄鏡又唔係特別平同輕 

有咩焦段喺手咪畀心思,諗吓構圖點影好啲。畀支天漄你,方唔係鳩影到此一遊咩。入咗落電腦都唔知會唔會再望𠻹 

基本上,70-200呢個焦段,唔計影人嘅話就係喺動物園呢類場景用 
留個名先,之前都有用A7R,真係好正,風景無得輸,但對焦太慢又買唔起A7R2,所以回歸左nikon

你個人認為a7r有咩唔好
會唔會有shutter vibration
留個名先,之前都有用A7R,真係好正,風景無得輸,但對焦太慢又買唔起A7R2,所以回歸左nikon

我個人影相多數落腳,如果唔落就用高1-2級快門做保險
如果你問有咩唔好,我諗係對焦呢個位,因為就算你用緊定焦,光圈較大都好,暗少少既環境會開始拉風箱,再暗就對唔到,另外佢個追焦真係無乜用,就算目標停定都要,對焦都會前後跑,比較上黎Fujifilm XT-1就無呢個問題
但如果你唔介意/純影風景/用舊鏡MF既話,佢係一部好好既機
拙作一張,用A7R+Nikon S.C. Auto 50 1.4影
想問下宜家收A7ii 二手大概幾錢 如果買返A7會唔會太舊?

基本上,70-200呢個焦段,唔計影人嘅話就係喺動物園呢類場景用 

山景,樓景咪用70200囉

我個人影相多數落腳,如果唔落就用高1-2級快門做保險
如果你問有咩唔好,我諗係對焦呢個位,因為就算你用緊定焦,光圈較大都好,暗少少既環境會開始拉風箱,再暗就對唔到,另外佢個追焦真係無乜用,就算目標停定都要,對焦都會前後跑,比較上黎Fujifilm XT-1就無呢個問題
但如果你唔介意/純影風景/用舊鏡MF既話,佢係一部好好既機
拙作一張,用A7R+Nikon S.C. Auto 50 1.4影
[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/06/29/162544_bcadffd4d85a1b8e4d1365777d1ff2b5.jpg[img]

Thanks!!!
本身就係想影風景同埋我都主要用手動鏡
Thanks
唔係做野需要我連變焦鏡都唔會用
用緊a6300
之前影咗d相想比兩老係電視到播出黎睇,
想問有有相機用既hdmi線?幾錢到?邊到有得買?
有冇巴打用過Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8?
想入一枝超廣角來影星,平時行山影下風景咁。
有有巴打比下意見?
有冇巴打用過Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8?
有有巴打比下意見?

呢個價位真係得呢枝 不過我自己覺得wide咗啲 尤其是香港啲景我覺得唔使咁wide
有有巴打比下意見?

窮J的我入左手動個支
有有巴打比下意見?

窮J的我入左手動個支

上網睇過手動嗰枝變型好似都幾勁⋯
有有巴打比下意見?

呢個價位真係得呢枝 不過我自己覺得wide咗啲 尤其是香港啲景我覺得唔使咁wide

ic
咁除咗香港都希望可以帶埋去旅行用嘅
除咗太闊,仲有冇其他好明顯嘅缺點呢?
有有巴打比下意見?

我都有睇過14mm哩支 性價比高 但我麻麻地變形
所以等緊佢新出果支fe 35mm 好似比起原廠果支仲好
其實佢出支24/28仲好 影景剛剛好 未到變形同時又夠wide
有有巴打比下意見?

ic

約咗人買支二手 apsc的話21mm其實唔多wide
ff嘅話....未嘗不可嘅
影星未必會嫌太wide?唔係哩方面答你唔到

缺點變形 三洋呢樣都唔係做得最好 但對得住個價錢
不過14mm夠wide 可以曝光又唔會變星軌嘅時間又長咗
有有巴打比下意見?

ic

重 落filter唔可以落圓形 要另外買專用支架先落到filter 變形勁 令到構圖同修正後不符 我覺得有影響 同埋雖然話14mm可以曝耐d影星 但coma幾勁 邊位既星會變形 但e個價既超廣角真係得佢
有有巴打比下意見?

ic

重 落filter唔可以落圓形 要另外買專用支架先落到filter 變形勁 令到構圖同修正後不符 我覺得有影響 同埋雖然話14mm可以曝耐d影星 但coma幾勁 邊位既星會變形 但e個價既超廣角真係得佢

佢問af嗰支喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞