[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
A7ii配 tamron 2470 f2.8抵唔抵玩

用kit先,儲錢再上2470gm
俾2年自己

俾2年自己

要配metabone adaptor, 不過食埋eos mount鏡
A7想直出jpg部機要點set??
經apps傅落手機同相機睇唔同
A7想直出jpg部機要點set??
經apps傅落手機同相機睇唔同

個apps 個size set 左2M?
同埋直出jpg 係相機menu 有得搞喇

佢咪講 影星 sharpness 比較好
但mf 同計果個distance 有伏
利申睇summary

影星一直都係大光圈行先㗎啦 

一支鏡好唔好,唔止睇銳唔銳嘅,仲要睇用途同用家要求㗎嘛。

因為我嚟緊去西藏,諗住買支wide angle影景為主求巴打指教

Samyang 12做得最差就係佢個MF Distance同埋啲星芒 (唔肯定點叫)
好似下面張圖右下角啲燈咁

如果影星同影自然景主力嘅話Samyang真係抵玩過Touit 12好多

感謝巴打comment 我應該都係入samyang

我覺得呢隻星芒好睇過其他人話好好睇果d 12角型星芒
我完全理解唔到d光尖到咁多隻角有乜靚

同感 

冇撚錯
新手買左kit
係唔係要買返塊protector擋個鏡頭
有冇咩要注意
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主
本身有支 55 1.8 同kit 諗著去旅行用
好唔好買支28F2去取代支kit
利申 A7m2
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本
但睇當地天氣報告話成個星期都係雨
驚買左部機唔夠一陣就入水乜乜乜
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

咁落雨你都要拎部機出黎就幫你唔到
買左部a7r2 + sigma 30art..
影出黎直出好灰 顏色都好淡

係咪要做咩setting先得

B1M1?
試左未

B1M1?
試左未

人地話色淡
試下我用開嘅light +1+1+1
ev+0.3 睇情況再加減
啲色會光鮮啲

B1M1?
試左未

其實依個SETTING係咪所有SONY都啱?

俾2年自己

其實我最主要係想暫時有枝大光圈嘅鏡,雖然2.8唔係好大,但好過kit
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

我都係喎,24號朝早8點gay去大阪
巴打去邊頭?睇下撞唔撞到你
我睇yahoo jp 都係25號開始日日落雨 我屌
仲要去白濱同clamping
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

難得去旅行唔帶相機咩
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

都係大阪
未plan 行程
但預計去嘅地方好似都係落雨
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

難得去旅行唔帶相機咩

咁你落雨就唔影相/手機影
冇話唔帶得嘅
你不如諗下買咩防潮箱仲好
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

都係大阪
未plan 行程

我去8日落機第一日留下難波
之後3日去白濱
之後去京都附近clamping
再去京都
最後3留係梅田俾女朋友老婆們shopping

巴打你下星期去仲唔plan?
電子防潮箱邊到睇/買?
新手買左kit
有冇咩要注意

Kit 就算
諗下想影咩為主

因為月尾去日本

都係大阪
未plan 行程

我去8日落機第一日留下難波
之後3日去白濱
之後去京都附近clamping
再去京都
最後3留係梅田俾女朋友老婆們shopping

巴打你下星期去仲唔plan?

同行朋友話冇所謂 佢地冇所謂咪到時先算
我就有諗過幾個位但都係戶外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞