[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有冇人想要batis 25/2 同85.8

想要batis 25, 85 既巴打,telegram搵我 @TmingL
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=19671
d枝鏡大家點睇?如果用a6000買30.4 定佢好?

首先,一支50mm,一支30mm;
然後,一支mf,一支af;
之後,一支無數據,一支出名銳;
最後,一支國產,一支日制。

每個影友都會有迷信大光圈嘅時候
淨係望住人個光圈值,其他乜都唔理

一支1.1但無數據,一支1.4係全開可用 
我想問上CS抹sensor要幾錢同會搞幾耐架
就咁收光圈睇evf都見到塵

好似係320

同問~~~要攪幾多日
有冇人試過拎蔡司d鏡去香港個代理整?
知唔知要搞幾耐
買左兩個月枝Loxia就入左粒大塵,收光圈就影到
知唔知要搞幾耐

幾大粒?
我都有支日水的Loxia 50 入左條鏡頭紙的「毛」
要整就要拎返Cosina 攪
知唔知要搞幾耐

幾大粒?

大概1mm掛...個位置差唔多中間咁
本身諗住影唔到粒塵就由佢唔搞,點知影到
知唔知要搞幾耐

幾大粒?

大概1mm掛...個位置差唔多中間咁
本身諗住影唔到粒塵就由佢唔搞,點知影到

我果支暫時未影到
Samyang fe 14mm f2.8 同 zeiss batis 18mm f2.8
大家覺得邊支性價比高? 好難選擇啊
用緊a300, 部機都買左8年幾,
兩支kit鏡仲keep得ok唔想棄住, 最近想睇下有咩body升級選擇
發現sony已經冇a mount新機咁滯
合心水o個部a77ii又已經停晒產又唔見好多人放二手
想問係咪除左買adapter轉去e mount機之外已經冇其他選擇

Ching, 我本身都用緊a300, 有kit, 70-300sigma, 35.8, 同10-20 sigma.

今年我都up左去A7R2+1635za,無後悔。
不過舊鏡就無拎過出來了。
之前落雨壞咗睇相粒制
有冇巴打知大約會整幾耐
想問問巴打,如果得$5000 budget 想入支二手遠焦你地會點選擇?

1)24-240 3.5-6.3
2)mc11+ canon 70-200 f4 non is

各位師兄,如果我出a6300,用黎拍片多,預算又唔多,有無咩鏡頭係推薦??
各位師兄,如果我出a6300,用黎拍片多,預算又唔多,有無咩鏡頭係推薦??

selp18105g
Samyang fe 14mm f2.8 同 zeiss batis 18mm f2.8

巴托斯
touit 32 2手 定sigma30 1.4 好
用緊a6000
有無巴打用緊batis 25 想加錢換FE 1635 GM?
touit 32 2手 定sigma30 1.4 好
用緊a6000

我會揀sigma 30 1.4
touit 32可以話假菜入面最冇蔡味
a7ii kit set $12190送sony尿袋 腳架 2舊電 同一堆基本嘢 同$1000萬寧現金卷係咪算抵
下個月去一個月日本,之後會去西藏新彊,想買部A6500

朋友話求其買枝定焦夠做,但枝鏡頭錢可以鬆D,想一枝走天涯,

巴打有邊幾枝推薦

個人睇中SEL50F14Z 之前都未玩過相機,屌細力D

apsc機 50mm 好難走天涯喎 要買枝wide啲
下個月去一個月日本,之後會去西藏新彊,想買部A6500

朋友話求其買枝定焦夠做,但枝鏡頭錢可以鬆D,想一枝走天涯,

巴打有邊幾枝推薦

個人睇中SEL50F14Z 之前都未玩過相機,屌細力D

apsc機 50mm 好難走天涯喎 要買枝wide啲

例如邊幾枝

想好wide影吓 landscape 咁可以 samyang 12mm (手動), sel1018, sigma 19.

真係想一枝走天涯可以 sigma 30, sel30, fe28, touit32. 不過得一枝都係建議變焦
24F18Z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞