[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實SELP1650係咪好廢?

跟機kit 算係咁

第一頁咪答咗,對全新手唔廢。
[quote]去旅行帶左兩部機去玩
A7ii + 5r
發現用得最多都係5r
就算1650kit入LR做校正 變形都搞得掂 幾正

諗緊之後入支1670z好似好正
5r波地上7 7二手好似好抵玩[/quote]
紅字噏緊乜?5r body上7?
[quote]去旅行帶左兩部機去玩
A7ii + 5r
發現用得最多都係5r
就算1650kit入LR做校正 變形都搞得掂 幾正

諗緊之後入支1670z好似好正
5r波地上7 7二手好似好抵玩

紅字噏緊乜?5r body上7?
Between巴打有無輕便腳架推介
我支腳架好重
Between巴打有無輕便腳架推介
我支腳架好重

無預算限制就Gitzo,有預算但無咁鬆咪Sirui/Velbon,預算好緊就輕裝時代吧啦 
有無巴打有相機帶同相機套推介
原裝條帶揹多陣就痛

PD slide 啦,真心好用舒服
套我之前買咗個Gariz 其實都ok
但最後都係用L-bracket算

原裝個皮套係咪好唔抵屌
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

效果係好架。有一問題就係冇dual card slot..
你求神拜佛張SD唔好做完個job之後未過電腦就死咗

呢個缺點都係好多event/project photographer唔轉A7 series嘅原因
最少係我識果幾個都係呢個原因唔敢轉
但而家A9就真係perfect.

咁用6d開工果d
有無巴打有相機帶同相機套推介
原裝條帶揹多陣就痛

PD slide 啦,真心好用舒服
套我之前買咗個Gariz 其實都ok
但最後都係用L-bracket算

原裝個皮套係咪好唔抵屌

琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

效果係好架。有一問題就係冇dual card slot..
你求神拜佛張SD唔好做完個job之後未過電腦就死咗

呢個缺點都係好多event/project photographer唔轉A7 series嘅原因
最少係我識果幾個都係呢個原因唔敢轉
但而家A9就真係perfect.

咁用6d開工果d

好少見6D 開工啦
開工見得最多5D3 5D2
4月先出左部a6000連兩枝lens kit

本身有部單反但好重
而家部a6000日日隨身帶出街

我到依家仲用緊550D
應該下星期會出a6000

巴打 邊到岀?
我都打算岀
諗緊 兩鏡kit定 淨係1550好

新手 咩都唔識
屋企無相機
vsco cam preset有冇破解版?

俾錢啦

有.
desktop 破解版每pack大概59美金
mobile 破解版1每pack 大概8-28港幣
12mm f2.0 三洋點睇
有冇巴絲用緊
有冇巴絲用緊

輕 平 大光圈 價錢黎講算sharp
有冇巴絲用緊

輕咩?不過係幾抵用嘅,變型問題用電腦修正就搞掂啦 
有冇巴絲用緊

200幾g 都算輕
有冇巴絲用緊

200幾g 都算輕

超廣角算好輕
諗住買
Btw用緊5t
大家覺得sony執相黎講,
LR定capture one方便/好用d?
而家15 16買邊個好, LR優勢是咪多preset?
capture one就冇乜得揀....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞