[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

咩鏡

我做85gm
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

咩鏡

我做85gm

*估

標準答案 d base

$16430
真心求教 洗唔洗專登買行要三年保

我會咁揀
Loxia 我會接受水貨
佢壞得嘅野基本上都唔會有保
Batis 我會買行貨
3年入面佢壞一次已經賺左果千幾差價

Thanks巴打
如果影極光/銀河黎計, 大光圈既batis 18比起16-35mm同黎緊既12-24mm有大優勢嗎? 定係入支12-24有幾闊拉幾闊好呢

點解呢排咁多人影激光銀河
影呢啲一定係大光圈好.
如果只係買來影呢啲, 即係出勤率都唔會好高
不如諗下Samyang啦
20 1.8/24 1.4/14 2.8

可能電視賣得廣告多?
我自己就係為年底去北歐做足準備
其實我唔淨係影極光 要黎影大景 室內人像等等
所以我都想知用18mm黎長插定係買支25batis好
如果係又要諗補12-24定係16-35做wide好 好煩惱 錢有限 乜都想要

1枝25算數

25又唔夠wide 但長插真係幾好咁

好似我咁
1635/4 + 25/2

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打
如果影極光/銀河黎計, 大光圈既batis 18比起16-35mm同黎緊既12-24mm有大優勢嗎? 定係入支12-24有幾闊拉幾闊好呢

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?
如果係又要諗補12-24定係16-35做wide好 好煩惱 錢有限 乜都想要

1枝25算數

好似我咁

撞左焦段會唔會晒左
可唔可講下出勤率

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?

1枝25算數

好似我咁

撞左焦段會唔會晒左
可唔可講下出勤率

唔會呀.
25/2 用得多
16-35/4 我基本上去旅行落腳影landscape先會用.
平時用太大碌

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?

1枝25算數

好似我咁

撞左焦段會唔會晒左
可唔可講下出勤率

唔會呀.
25/2 用得多
16-35/4 我基本上去旅行落腳影landscape先會用.
平時用太大碌

我諗我都會買呢個combo / 等埋12-24睇下先
巴打用咩機? 我見人通常A7Rii先捨得投資呢d貴價日蔡鏡 唔知A7ii會唔會用唔盡晒左佢

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?

1枝25算數

好似我咁

撞左焦段會唔會晒左
可唔可講下出勤率

唔會呀.
25/2 用得多
平時用太大碌

我諗我都會買呢個combo / 等埋12-24睇下先
巴打用咩機? 我見人通常A7Rii先捨得投資呢d貴價日蔡鏡 唔知A7ii會唔會用唔盡晒左佢

A7R II
唔會用唔盡呀
有冇人 用過commlite 個nikon af adepter
如果入左batis 25長插A72 主要黎去旅行影風景影女女乜都影 仲有冇需要入支55 1.8 / 85 1.8?

我85 去旅行
其他用細機/手機
一開始買機諗 25定85 最後都係先買85
雖然Batis枝鏡都唔算重 但再帶多枝 換黎換去 又重又煩
如果入左batis 25長插A72 主要黎去旅行影風景影女女乜都影 仲有冇需要入支55 1.8 / 85 1.8?

我85 去旅行
其他用細機/手機

邊支85? Batis GM 定sony 其實我都諗緊最平個支 85.8
出A7iii唔知A7ii會跌幾多呢 想入一手又怕大跌

有排都未出啦

有排都未出啦

A7ii而家都係1萬 FF+防震
應該都唔會跌好多
如果通常行山影景/景+人 應該買batis 18/2.8 定 25/2好 有時都會用嚟影下夜景
如果通常行山影景/景+人 應該買batis 18/2.8 定 25/2好 有時都會用嚟影下夜景

巴打我有同樣既煩惱

有排都未出啦

A7ii而家都係1萬 FF+防震
應該都唔會跌好多

當年7ii出A7跌幾多?

巴打我有同樣既煩惱

成萬蚊 所以諗左好耐都未買

巴打我有同樣既煩惱

我都有類似 不過係諗緊LOXIA 21/ 1635Z

巴打我有同樣既煩惱

我3支都有
L21, Batis 25, 1635/4
早排放咗支L21

我85 去旅行
其他用細機/手機

邊支85? Batis GM 定sony 其實我都諗緊最平個支 85.8

Batis 85 買果時未有Sony
如果有 Sony 未必會買Batis

巴打我有同樣既煩惱

我3支都有
早排放咗支L21

點解呀

巴打我有同樣既煩惱

始終覺得25實用d
同埋價錢個距離

巴打我有同樣既煩惱

我3支都有
早排放咗支L21

點解呀

本來想放batis 25
但諗諗下 L21 平時唔會用得著
要影landscape 1635 21mm 果段其實ok
landscape f/2.8 對我作用不大

唯一係影星, 但影星 Batis 仲F2 添
25mm 都夠wide. 真係唔夠就出1635

所以最後放L21 資助35 1.4
點知拎上手就即刻不了。。重到仆街
連埋hood 成支70200 zoom 咁。。
嗚呀選擇困難症患者鏡頭一問
A6000本身有支sigma 30
諗緊加多支sigma 19
定係買變焦好?
1670z有諗過但太貴,諗緊18105好不好
各位有冇其他推薦
主要旅行用,我影景女朋友影人😂
嗚呀選擇困難症患者鏡頭一問
A6000本身有支sigma 30
諗緊加多支sigma 19
定係買變焦好?
1670z有諗過但太貴,諗緊18105好不好
各位有冇其他推薦
主要旅行用,我影景女朋友影人😂

首先,咪喺度用Emoji,然後你支Sigma 30係邊支30?

如果你儲完錢又捨得,其實1670嘅輕便適合旅行好多;否則,只要習慣18105/4g嘅電Zoom,呢支都係好鏡嚟。

最後,你要有支大光圈For夜拍同淺景深。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞