[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

batis 25

巴打用咩setting?

auto

batis 25

巴打用咩setting?

auto

Standard all 0? Awb?
黎緊準備買a6300
想買一枝廣角一枝長焦
巴打們有無咩好介紹?
張相邊位唔係好美到焦咁
想問係影得唔好問題定其他問題
啱啱學影相冇耐
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐
黎緊準備買a6300
想買一枝廣角一枝長焦
巴打們有無咩好介紹?

睇第一頁啦。
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

你指嘅邊位,係講緊右上啲樹葉位?

另外,你係咪對無限遠?
新手想入買部無反去旅行同平時行山影下景同人,
想出a6300跟枝16-50mm kit鏡係咪夠做
新手想入買部無反去旅行同平時行山影下景同人,
想出a6300跟枝16-50mm kit鏡係咪夠做

睇咗第一頁再問啦 
又冇人post相

繼續練玩燈
a6300
兩支神牛燈

https://flic.kr/p/VWsvo5

神牛邊支

x1ts trigger
tt600
ad200

燈唔係咁緊要,塑光工具重要啲
用咗柔光紙,長形softbox,黑色膠板,全部淘寶買
個餐具都係平野,你睇下啲造功

tt600呢支抵玩,3百蚊人仔,買幾支就可以玩多燈 (配x1ts trigger)
ad200買咗有少少後悔,我好似冇咩機會用到(冇機會影女)

thanks
近排有興趣試玩燈
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

另外,你係咪對無限遠?

個寺既左手邊屋頂同埋右手邊樹葉
用AF-S
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Field curvature
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了
張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了

張相邊位唔係好對到焦咁
啱啱學影相冇耐

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了

收光圈係咪呀 唔知有冇錯

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了

收光圈 sharp d
但個字係咪解變形
用lr 執 或者課金買個內置執變形apps (利申冇買冇試過)

另外,你係咪對無限遠?

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了

收光圈 sharp d
但個字係咪解變形
用lr 執 或者課金買個內置執變形apps (利申冇買冇試過)

收光圈可以好少少
唔係變形,因為lens focus pane唔係平面,係帶弧度的
但digital sensor係平的所以有呢個問題
你張相用咩設定?日光日白,光圈無八都有5.6啩 
新手唔識揀機
想問下a7r a7ii a6500呢3部應該揀邊部 個價好似都差唔多
新手唔識揀機
想問下a7r a7ii a6500呢3部應該揀邊部 個價好似都差唔多

你揀埋鏡就唔係差唔多啦。

影咩題材為主?睇吓第一頁常見問答呀 

F/5.6 1/320S ISO 100

可以再收光圈

用AF-S

Google 左

知道點減少呢個問題了

收光圈 sharp d
但個字係咪解變形

收光圈可以好少少
唔係變形,因為lens focus pane唔係平面,係帶弧度的

上網睇就話後制改善唔到呢個問題
Sensor 係平面 但個image 係curve 所以由中心位開始 冇咁sharp 好似對唔到焦咁

因為我expect 成張相都係對到焦

可以再收光圈

Google 左

知道點減少呢個問題了

收光圈 sharp d
但個字係咪解變形

收光圈可以好少少

上網睇就話後制改善唔到呢個問題
Sensor 係平面 但個image 係curve 所以由中心位開始 冇咁sharp 好似對唔到焦咁

因為我expect 成張相都係對到焦

影景用超廣同泛焦,收光圈試吓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞