[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
寫返明相機 應該唔會有人碌錯入黎
基本問題

1)係咪一定係執相,直出得唔得?

無話直出唔得,曝光正常構圖好設定微調過,基本上實見得人嘅。不過Sony機,基本上保留細節較多,一般直出會有層「Sony灰」唔太理想。但係用Lr類軟件,套Preset (e.g. VSCO)再微調就會出色好多。

2)新手入門,有咩機介紹?

影相,預算緊:
a6000,擴充性好

影相,預預鬆:
a7ii , a7r2

拍片,預算緊:
a6300,有slog。

拍片,預算鬆:
a7s2啦仲問!

3)咁買完部apsc機,有咩鏡頭,Kit好唔好?

完全無用過單反,可換鏡相機:
跟Kit夠做㗎啦,影番一年半載有嘢再問啦。
1650p , 55210

有接觸開,但預算緊:
Sigma 19/2.8
等效FF 28mm左右,當iPhone視覺啦,平靚正。

Sigma 30/1.4 | c
大光圈,有利到鎅手,重點都係平靚正。

18105/4g
定焦唔過癮,又唔要Kit len就得呢支標變係抵用㗎啫。畫質就對得住個價無問題,不過呢支係電zoom鏡,拍片一流影相就要習慣吓個操作感。

長焦抵用係呢支㗎啦。

錢唔係問題:
24/1.8z
大光圈一步到位,又有蔡司藍標。

1670/4
畫質同價唔成正比,但計埋體積重量,仲有蔡嘅情義結,係佢㗎啦。

1018/4
超廣其實呢支好嘢嚟,構圖方便最Wide又夠Sharp。

4)我買咗FF嘅a7系列喎。

預算鬆就自己做睇錢揀啦 

預算緊:
2870,其實無想像中差,對比2470/4嘅價錢質素直頭抵到喊!

三洋14/2.8,超廣手動鏡,不過預好重唔輕。

我諗你預算咁緊都係儲錢買55/1.8,或者收Minolta同八羽怪呢類老鏡大光圈吧啦。
5)焦距係點,又等效又Crop factor?

呢樣嘢,我初頭都困惑咗好耐。而家嘗試打出嚟希望幫新手了解吓 

以前最常用嘅菲林相機同菲林格式係135,即係而家所講嘅全片幅/FF。當然仲有其他大底機,仲有120中片幅同其他大片幅就唔一一詳述。

到數碼機年代,為咗控制成本同增加市佔,就多咗相對FF機輕同平嘅APSC片幅同M43片幅嘅「殘幅」機啦 

咁為咗等大家方便溝通,就以FF機做標準,其他片幅就因應其片幅尺寸,計番個相對135全片幅嘅「等效焦距」出嚟 

咁點計番個「等效焦距」出嚟?將你支鏡嘅實際焦距,乘番你部殘幅機專用嘅「Crop factor」出嚟就知道相對全幅嘅「等效焦距」係咩啦 

例如我用緊Sony a6000嘅,Sony APSC嘅「Crop Factor」係1.5,咁無論我插支a6000系列專用嘅apsc鏡:sel50f18,定係a7系列專用嘅ff鏡:sel50f18f都好。總之將支50mm焦距嘅鏡,插落Sony apsc片幅嘅機到用,就要乘1.5先至計到ff嘅等效焦距係咩 

即係:「50mm (實際焦距) x 1.5 (Crop factor) = 75mm (FF等效焦距)」
咁早copy 返車野

其實冇人睇
大家up 做上4.00 未(A7RII)
up 完無咩分別

flex spot af 成日係側邊彈啲至出黎好on9

1635/4 我都update 左去ver 2.
又係無分別
有無巴打有相機帶同相機套推介
原裝條帶揹多陣就痛
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好
有無巴打有相機帶同相機套推介
原裝條帶揹多陣就痛

PD slide 啦,真心好用舒服
套我之前買咗個Gariz 其實都ok
但最後都係用L-bracket算
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

效果係好架。有一問題就係冇dual card slot..
你求神拜佛張SD唔好做完個job之後未過電腦就死咗

呢個缺點都係好多event/project photographer唔轉A7 series嘅原因
最少係我識果幾個都係呢個原因唔敢轉
但而家A9就真係perfect.
其實a6000同a6300影相最大分別係咩 見都差2000蚊
如果淨影相係咪寧願a6000再用埋嗰2000蚊買鏡仲好?
其實a6000同a6300影相最大分別係咩 見都差2000蚊
如果淨影相係咪寧願a6000再用埋嗰2000蚊買鏡仲好?

簡單答你冇咩分別
詳細答就幾多分別,不過我懶得打出黎
如果你budget緊,當然a6000加買鏡係好選擇
4月先出左部a6000連兩枝lens kit

本身有部單反但好重
而家部a6000日日隨身帶出街

本身有部單反但好重
而家部a6000日日隨身帶出街

我到依家仲用緊550D
應該下星期會出a6000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞