[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想問下去cs到保養到清塵要幾耐到?

上星期入左去清
星期四交低星期一有 二百五攞機收
不過我清完見到塊low pass (係咪咁叫?)花左有一劃
個cs收翻入廠 之後就未知喇

肯定入去之前無 因為CS張收機單剩係話有塵

有保都係要250?
巴打咁唔好彩嘅

一向有保都收錢
仲要唔保証清完一定沒塵
但so far 開到F16都沒有黑點

有無保都收錢
預左唔包無塵但係都唔好整花我呀
想問下去cs到保養到清塵要幾耐到?

上星期入左去清
星期四交低星期一有 二百五攞機收
不過我清完見到塊low pass (係咪咁叫?)花左有一劃
個cs收翻入廠 之後就未知喇

肯定入去之前無 因為CS張收機單剩係話有塵

有保都係要250?
巴打咁唔好彩嘅

一向有保都收錢
仲要唔保証清完一定沒塵
但so far 開到F16都沒有黑點

有無保都收錢
預左唔包無塵但係都唔好整花我呀

結果係佢話換過塊 希望換完無事唔洗再等
有冇巴打有興趣接手 samyang AF 14mm f2.8 買左3個月出動左2次only
呢度有冇ching用緊三陽個支 50mm f/1.4?

我想買支定焦用﹐依家得一支2470F4

買三陽個支 50mm f/1.4 定sony支55mm f/1.8好?

其實我仲有考慮85mm.8個支,但怕85mm真係要企太遠

ching們有咩建議

p.s. body 用緊A7II

正路買55mm f/1.8
我都是2470ZF4
之後就入左55mm f/1.8
始終都是原廠穩陣

仲有支FE50mm f1.8上網睇評測好差 有無巴打有用後感
新手想跟買A6000 ... 想加枝天涯鏡唔要kit
本來諗緊想加1670.. 但係驚無避震新手會唔掂
但係用18105g 好?

聽人講18105畫質真係幾差 我用sigma1835 極度滿意
新手想跟買A6000 ... 想加枝天涯鏡唔要kit
本來諗緊想加1670.. 但係驚無避震新手會唔掂
但係用18105g 好?

聽人講18105畫質真係幾差 我用sigma1835 極度滿意

重唔重
買左支24Z sharp到不得了

買三陽個支 50mm f/1.4 定sony支55mm f/1.8好?

ching們有咩建議

我都是2470ZF4
始終都是原廠穩陣

睇黎都係俾貴少少買55mmf/1.8 好d
Thank you ching!
應唔應該all in loxia 21, 定cheap cheap 地買支VM21/4 算
應唔應該all in loxia 21, 定cheap cheap 地買支VM21/4 算

前排睇岩左TOKINA 支20/2
不過係到問過無人應
諗住賣到而家支G28就即刻買 9月去日本帶去試
睇緊支batis 25mm 既評價

巴打, 我都下個月頭買
影運動個陣, 比隔離啲電子廣告牌影響搞到咁, 有冇人知點解
a6500, 用s,p mode都係咁
新手

Dcfever 會唔會有samyung 12/2 行貨賣?

最近我買左batis 25mm
質素真係幾好

前排睇岩左TOKINA 支20/2
不過係到問過無人應
諗住賣到而家支G28就即刻買 9月去日本帶去試

tokina 太大舊不了
28Mm 唔啱洗,21正d
二手loxia21 最平見8.5k 仲要水貨,新水都係多1k咋
vm21/4 2.5k真係平好撚多,但有corner 問題好難揀

ching們有咩建議

我都是2470ZF4
始終都是原廠穩陣

仲有支FE50mm f1.8上網睇評測好差 有無巴打有用後感

畫質其實唔差,輕,都易帶,算係窮人恩物。
但係對焦係幾慢同好嘈,特別係黑啲嘅環境,光線夠的話對焦速度都ok。
拍片就唔洗諗,因為好嘈,會錄埋啲摩打聲.....
有人用過fe50mm 2千幾蚊果枝
用落a7係咪對焦好慢?
有人用過fe50mm 2千幾蚊果枝
用落a7係咪對焦好慢?

用緊 同上面巴打講 輕 平 大光圈 對焦幾嘈同埋少少慢 呢排罪大出左個firmware 去改善對焦 但少蚊小弟仲未更新
85 1.8 街賣緊幾錢???
影運動個陣, 比隔離啲電子廣告牌影響搞到咁, 有冇人知點解
a6500, 用s,p mode都係咁
新手

頻率問題
廣告牌發光有閃既頻率
人眼睇唔到
相機快門速度快會影到

就好似你影電腦個mon咁
電腦mon一秒閃60下左右
人眼睇唔出,相機會影到
【小胖教學】業餘個人對sony apsc 入手的建議
真正啥都不懂的新手
相機選擇,就是預算先決
預算內選擇最貴的,你花的每一分錢都不會浪費
SONY A6000 A6300 A6500 選一
A6000 目前CP值最高的機身,對焦速度、機身反應 都比M5 M6 快
A6300 降價過一次 CP值高,多了4K、CMOS感光元件升級過,顏色直出佳
A6500 多了觸控、緩存增加連拍最強、機身防手震、白平衡更準
1650 kit、1670Z、18105G 選一
1650 kit頭 輕便 素質差,價格便宜 將來升級也可以當作便攜用途
1670Z 體積小、賊貴、素質好
18105G 體積賊大、超值、素質接近1670Z、電動變焦平滑安靜 視頻首選。重量只比1670Z 重一百克,看起來體積大根,但實際重量很輕的。
我手中三顆鏡頭購入順序建議:
第一建議標準變焦鏡三選一1650、18105G、1670Z:
18105G F4 標準變焦 視頻神器,先熟悉各焦段再談下一步
第二建議入 超廣角1018或者定焦大光圈E241.8 S301.4 E351.8 E501.8 FE551.8 FE851.8:
sigma 30 F1.4 定焦 狗定勝牛變 這顆鏡頭是所有sony apsc 鏡頭群中 分數最高的
1018 F4 風光神器 超廣角就這顆了,沒其他選擇,號稱隱藏版的G鏡
我目前拍的最滿意的4K 影片
A6500 + 18105G 拍的
https://youtu.be/YPLAb99MrBE
我的Flickr 裡面都是6500 搭配這三顆鏡頭(1018 18105 S30)拍的照片,有詳細的各種參數。
其實我有刻意把檔名保留讓你看到就知道是修圖過的,套用風格檔的檔名後面都是-1,剛才已經把四張原始檔案上傳Flickr。
https://www.flickr.com/photos/95927786@N07/albums
先潑個冷水,當初我剛買6500 只會用自動模式
說真的拍出來上傳網路的效果 比iphone 7P 還要糟糕
後來買書學習,慧根又不夠,好像無字天書
最後花了四千五上攝影課,才會用M模式,終於拍得比手機還要好。
建議假如不想花時間學攝影的,別浪費錢買相機,買隻好手機比較實際。
手機的自動美化功能 真的比較強悍,當你不放大只是單純上傳網路的話。
學攝影可以先買書來看,真的看不懂,再去花錢上課。

轉自 Facebook 謝小胖 : https://www.facebook.com/groups/320638884791201/permalink/744719699049782/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞