[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想問下宜家收A7ii 二手大概幾錢 如果買返A7會唔會太舊?

a7 唔舊既
想問下宜家收A7ii 二手大概幾錢 如果買返A7會唔會太舊?

a7 唔舊既

a7都唔舊 
前日買左A6000 1650kit,發現好多配件都冇,想問下有咩配件需要
買?
另外想問下鏡後蓋同機身蓋邊到有得買,有冇相機袋推介
想買peak design pouch去旅行 唔知放唔放得落部機呢 a7ii+b25
有冇巴打用過Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8?
想入一枝超廣角來影星,平時行山影下風景咁。
有有巴打比下意見?

呢個價位真係得呢枝 不過我自己覺得wide咗啲 尤其是香港啲景我覺得唔使咁wide

ic
咁除咗香港都希望可以帶埋去旅行用嘅
除咗太闊,仲有冇其他好明顯嘅缺點呢?

約咗人買支二手 apsc的話21mm其實唔多wide
ff嘅話....未嘗不可嘅
影星未必會嫌太wide?唔係哩方面答你唔到

缺點變形 三洋呢樣都唔係做得最好 但對得住個價錢
不過14mm夠wide 可以曝光又唔會變星軌嘅時間又長咗

重 落filter唔可以落圓形 要另外買專用支架先落到filter 變形勁 令到構圖同修正後不符 我覺得有影響 同埋雖然話14mm可以曝耐d影星 但coma幾勁 邊位既星會變形 但e個價既超廣角真係得佢

離題一問 想問個支架邊到搵到
有冇巴打用過Samyang AF 14mm F2.8 FE autofocus lens (Sony E) 14/2.8?
想入一枝超廣角來影星,平時行山影下風景咁。
有有巴打比下意見?

呢個價位真係得呢枝 不過我自己覺得wide咗啲 尤其是香港啲景我覺得唔使咁wide

ic
咁除咗香港都希望可以帶埋去旅行用嘅
除咗太闊,仲有冇其他好明顯嘅缺點呢?

約咗人買支二手 apsc的話21mm其實唔多wide
ff嘅話....未嘗不可嘅
影星未必會嫌太wide?唔係哩方面答你唔到

缺點變形 三洋呢樣都唔係做得最好 但對得住個價錢
不過14mm夠wide 可以曝光又唔會變星軌嘅時間又長咗

重 落filter唔可以落圓形 要另外買專用支架先落到filter 變形勁 令到構圖同修正後不符 我覺得有影響 同埋雖然話14mm可以曝耐d影星 但coma幾勁 邊位既星會變形 但e個價既超廣角真係得佢

離題一問 想問個支架邊到搵到

淘寶有
Sigma 2470Art已出
FE 24-70 毫米 F2.8 GM
SEL2470GM
做咗傻仔買依支
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

利申A7ii
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

利申A7ii

幾錢
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

靚鏡黎wor
點會傻仔?
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

靚鏡黎wor
點會傻仔?

見副廠幾千就有....
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

利申A7ii

幾錢

個時買15K送1K 電子coupon
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

靚鏡黎wor
點會傻仔?

見副廠幾千就有....

唔好見到24-70 f2.8 就以為支支質素都一樣先得咖
佢呢支雖然係貴 但質素絕對好過副廠既2470 f2.8
同埋邊有e mount 既副廠鏡... 轉接??
SEL2470GM
做咗傻仔買依支

靚鏡黎wor
點會傻仔?

見副廠幾千就有....

傻仔,我$3000幫你收左佢,應該夠買支死馬舊24-70

Sony zeiss 55mm 初試鏡

a7R2?

巴打支鏡幾錢入

2手 4000

a7R2?

A7ii
想買支sel1670z
肥花二手重貴過二手水
支野唔再生產點定?發生咩事?
想買支sel1670z
肥花二手重貴過二手水
支野唔再生產點定?發生咩事?

因為啲人接受唔到自己支鏡趺錢
有冇人放緊1635z
鴨記見到d副叉大陸無牌子$68蚊可以一次過叉兩粒信唔信得過定係買返powermart穩陣

其實想上sony網用coupon買成個星期都冇貨
鴨記見到d副叉大陸無牌子$68蚊可以一次過叉兩粒信唔信得過定係買返powermart穩陣

其實想上sony網用coupon買成個星期都冇貨

即係38人仔kingma usb雙差淘寶貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞