[Sony/罪大滔天]相機用家討論區(6) 開心share 四圍影相

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
新手又想問買batis 25/18mm 去price hk個d鋪可唔可靠?
水貨平千幾,有冇需要買行貨?
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激
有無人有用過vm 35 1.4?
想問下呢支鏡值唔值得入

今日終於入左部隨身機rx100m3多多指教
想問wb你地會點set?

B1M1

影人就係
戶外就唔好郁

睇落少少偏藍你地後製執?

吓,唔錯呀,做乜成日問係咪後製咁無聊 

唔係,只係問下姐
[quote]去旅行帶左兩部機去玩
A7ii + 5r
發現用得最多都係5r
就算1650kit入LR做校正 變形都搞得掂 幾正

諗緊之後入支1670z好似好正
5r波地上7 7二手好似好抵玩

紅字噏緊乜?5r body上7?

Nex5r body 上nex7

而家執二手nex7唔會殘到喊咩?

睇過之後出既機
6300好似幾唔錯
加支1670

宜家旅行長用得支55.8真係有d辛苦
新手又想問買batis 25/18mm 去price hk個d鋪可唔可靠?
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430
真心求教 洗唔洗專登買行要三年保
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Loxia 我會接受水貨
佢壞得嘅野基本上都唔會有保
Batis 我會買行貨
3年入面佢壞一次已經賺左果千幾差價
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打
如果影極光/銀河黎計, 大光圈既batis 18比起16-35mm同黎緊既12-24mm有大優勢嗎? 定係入支12-24有幾闊拉幾闊好呢
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

DBASE 你去問佢價啦
PRICE.COM個價假的
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打
如果影極光/銀河黎計, 大光圈既batis 18比起16-35mm同黎緊既12-24mm有大優勢嗎? 定係入支12-24有幾闊拉幾闊好呢

點解呢排咁多人影激光銀河
影呢啲一定係大光圈好.
如果只係買來影呢啲, 即係出勤率都唔會好高
不如諗下Samyang啦
20 1.8/24 1.4/14 2.8
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?
我自己就係為年底去北歐做足準備
其實我唔淨係影極光 要黎影大景 室內人像等等
所以我都想知用18mm黎長插定係買支25batis好
如果係又要諗補12-24定係16-35做wide好 好煩惱 錢有限 乜都想要
剛剛轉會過嚟,
想問有冇巴打用緊枝50mm f1.8
我睇資料過上年更新咗Firmware 對焦快咗,
入唔入得過?
50.4太貴 50Macro就仲慢
剛剛轉會過嚟,
想問有冇巴打用緊枝50mm f1.8
我睇資料過上年更新咗Firmware 對焦快咗,
入唔入得過?
50.4太貴 50Macro就仲慢

唔好 大伏
入55f18 先係正解
終於明點解啲人話要zoom唔好買sony
想要等效150mm+嘅頭的話
一係用FE啲貴頭
一係就光學素質唔多掂

55210啦,或者接龍仔70300 vc 
一係用FE啲貴頭
一係就光學素質唔多掂

55210啦,或者接龍仔70300 vc 

P.S.
價錢同光學質素,一直都成正比㗎啦。同無罪大無反已經有咁多「副廠」,自己取捨啦 
一係用FE啲貴頭
一係就光學素質唔多掂

雙修Nikon長zoom
一係用FE啲貴頭
一係就光學素質唔多掂

18-105 唔係等效157咩?
行貨同水貨係靠貼紙分?
感激

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?
如果係又要諗補12-24定係16-35做wide好 好煩惱 錢有限 乜都想要

1枝25算數

標準答案 d base

$16430

我會咁揀
Batis 我會買行貨

Thanks巴打

影呢啲一定係大光圈好.

可能電視賣得廣告多?

1枝25算數

25又唔夠wide 但長插真係幾好咁
尋日用A6000拍片,發現條片慢左
要較到104%先番去正常速度
唔知其他巴打有無呢個問題?
如果入左batis 25長插A72 主要黎去旅行影風景影女女乜都影 仲有冇需要入支55 1.8 / 85 1.8?
琴晚第一次拎A7r2出去做野 效果都幾好

咩鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞