買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔該巴打可唔可以講下60FPS片插值到120FPS係咩意思?因為屋企人可能鐘意用airplay播片,所以100hz應該有啲用?少打機 主要睇netflix
60FPS片插值到120FPS係咩意思------>即係用電視內既影像處理器作出運算, 將原本60FPS既片係畫面與畫面之間插入虛擬畫面, 令畫面更加順暢, 變到好似120FPS畫面咁, 順暢感就好似電話60HZ同120HZ電話掃MON既分別, 不過技術上唔同

將60FPS片插值到120FPS既功能叫MOTION功能, SAMSUNG叫AUTO MOTION PLUS, LG叫TRUMOTION, SONY叫MOTIONFLOW

總之係睇片時就可以用, 無論電視台, YOUTUBE, NETLFIX, 或者其他都可以用.

另外如果打機需要行4K120HZ, 100HZ面板都係必須
巴打們睇下呢個笑話POST 仲有人敢淘電視 香港比多幾百 1千差價仲好啦
https://lihkg.com/thread/2772482/page/1
重點d片.. 會唔會壓得勁?

我對device side既解壓信心不足
其實我覺得百貨應百客既,唔好笑
明明香港都好多賣水貨既鋪 又唔洗自己同大陸聯絡 仲要驚人比壞機比次貨 同運輸中渡問題又要考慮打唔打木架
純分享 - 無位放soundbar又唔怕做白老鼠。

美馬 300USD有找, Free Shipping to HK.
而日馬 31000 Yen 要俾1300Yen Shipping, 但有Discount 加扣稅後係平足兩舊水

學費是也。
之前我買生腥機時都考慮過呢堆因素 最後都係香港買 最後盛澤無令我失望
其實Time Cost 及 manning cost 好多人唔會計,只睇價錢。但忽略依啲以及其他既技術成本,最後都要找數
無錯 睇過好多討論電視既討論區 班人只係話淘平靚正 唔洗食貴價 但唔講重點問題 如有問題來回既運費等
淘係最平,不過有事冇得即時安排換機,又要自已搵集運,又要叫佢打木架,日後有問題要維修都冇人理
係 買水貨有事上黎要硬食 但上次阿澤幫我掃走粒塵都係只係收運輸費
Step巴 請問第一頁嘅價錢係咪盛澤影音嘅價錢?
行貨 - Avoutlet price.com

水貨 - 盛澤影音,不過不定期更新,想知最新巴打價請直接whatsapp問佢地
推坑
今日有時間有試過好多片,1/4聲畫唔同步,當個d有問題算,睇返d正常就可以啦
用乜睇片,開個VLC睇下有幾多Drop frame就可以了。不過因為未開架電視,無乜實際數量可以比較。

但舊年出既GTV, 解h.265都係麻麻地
唔多明,我就咁用usb睇返電腦個d戲咋
打錯左

因為這邊兩款機價錢差不多。
hx900h反而加價真係
買左部sony A90J準備睇disney plus
恭喜巴打入手旗艦OLED
仲未清哂~
係,反加價,搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞