買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
感謝巴打 應該係最尾個部性價比高d? 同埋邊到買比較有保障
d
BF買隻gtv
想請教各位Sony X9500H 有無得preset每次睇電視都自動顯示字幕?而家每次開機都要較一次好煩😅
設定--->觀看電視--->頻道--->數位XX--->字幕--->基本
點解samsung setting開唔到Dolby Atmos 兼容性>>開
你有冇駁SOUNDBAR先?
駁咗arc hdmi,但播嗰時soundbar淨係show TV ARC
係咪駁去HDMI 3?

試下restart電視
設定>>一般>>外置裝置管理員>>Anynet+ (HDMI-CEC)>>開
設定>>音效>>專家設定>>HDMI-eARC 模式>>開
設定>>音效>>專家設定>>數碼輸出音頻格式>>自動
差唔多價位, 以下邊個好d?
X85J vs Q60A

低一個價位:
X80J vs AU9000

咩尺寸
駁咗eARC依個,就咁一熄一開個電視?直程無得select

HDMI e-arc mode 同Digital output audio係auto啱?因為無得開 得auto揀
駁去hdmi 2 (eACR) to Soundbar HDMI in (ARC)
1. 關eARC有冇分別?
2. 開Netflix既atmos片睇唔睇到Atmos標誌
但我電視+soundbar都係samsungQE55Q60A + HW-A550
oh sorry我睇錯野

A550都唔支援Dolby Atmos
Mon同soundbar都無atmos標誌,純粹d聲好過藍芽連
原來係咁我睇錯 買得太cheap
Thanks step巴
你現在個設定ok架啦,本身Soundbar唔支援所以電視個選項灰左
明白明白
想要Atmos最少要HW-Q600A
sorry 唔記得講
50"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞