買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Step巴 ,想請教下有無睇過TCL C725系列?係咪真 QLED同埋性價比高唔高?以前聽過TCL佢地嘅Mon麻麻地,宜家仲係咪咁差?因為見佢呢個系列用onkyo音響系統,、有dolby atmos、google tv,Budget所限所以想買佢。
平時主要睇電視 電影 youtube。謝謝!
尋日係盛澤訂左 水-55X90J
想問下有咩唔太貴既SOUNDBAR 推介下?
55X85J,兩款完全唔同級別

同埋TU7000係Samsung, 唔係LG
無睇過國產機,無意見
Denon DHT-S216
如果用IPHONE 係咪都係買APPLE TV 好過CHROMECAST?
50X80J 比較好
應該APPLE TV好D
為方便,係。
但要記住唔係所有content都可以Airplay
有100hz直接貴一半,其實值唔值
1. 咩機
2. BUDGET
睇你重唔重視60FPS片插值到120FPS呢樣野
電視台係出緊60FPS, 不過畫面睇落似30FPS
睇緊VA PANEL airplay 係咪samsung機多?
budget 6-7K諗緊洗唔洗100hz
1. 尺寸?
2. 電視距離坐位幾遠?
想問sony x90j用usb播戲/電話airplay播戲有delay 聲畫唔同步係咪正常表現?有無方法解決呀?唔該
1. 係咪用USB3.0手指?
2. 係咪插USB3.0 PORT?
3. WIFI夠唔夠快?
50-55寸
2米
1. 用3.0 hdd 插 3.0呀,會唔會關d戲事?
2.係
3.應該都夠,唔係ax router但電話測速都有2-300mb/s
行貨要買100HZ機唔夠BUDGET, 就算50"都唔夠, 水貨就有以下

Samsung 55QX2A 水機 (規格同Q70A完全一樣)
$67XX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

如果唔需要100HZ, 有以下行貨

LG 50NANO76CPA 行貨
$6780
1. 50hz NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR

Samsung 55AU8000 行貨
$7180
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
要其他巴打先幫到你~我冇新機係手
明白,咁舊機會唔會有呢d問題?
我usb播就delay大d,airplay就少少疾咁姐,0.5s都無
我冇用USB播片, 舊機沒有AIRPLAY, 我亦都冇用IPHONE
好,我唔該,再上網搵下料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞