買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可唔可以detail 少少點解選擇50x80J 🙏 因為sony 牌子畫質好d ?
色域廣,頭post已經有

音響就算吧啦,要音響好D最少要X90J

反應沒有大問題

電視都係一分錢一分貨,沒有什麼性價比
垃圾用家,冇智慧,唔撚識用,就係呢D垃圾搞到原廠服務愈來愈差,咩都換PANEL,電視最貴就係PANEL

根本就100%係用家問題
如果全新都OK
下年可能有
主要拎黎打機(ps5/switch),睇youtube/netflix
sony 65" 係唔係最平係KD-65X80J
係, 不過65X80J用IPS面板, 黑位會漏光嚴重
建議上65X85J, 65X90J
BUDGET幾多?
14k左右,主要想買65",
但又想sony, sony水貨操作太煩
咁你接受到佢黑位就OK, 14K要SONY 65"行貨就真係只有最入門既X80J
下次買75吋8K
8K沒有用, 買旗艦4K已足夠
平時唔睇電視,只係睇youtube, Netflix

用緊水貨,平
買水貨14K BUDGET就可以上旗艦4K LCD X95J, 仲有錢剩, 畫面天地既分別, 不過要接受到SONY水貨缺點先可以.

Sony XR-65X95J 水機
$132XX
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 光度1200nits

SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
用左幾日水貨65X95J, 巴打覺得點?
仲未入去住,而家準備入去玩diablo
最唔慣係冇左Airplay, 因為有時睇波要射上部電視到
大陸版介面 多唔多殘體字
我又冇留意,因為唔睇電視,有Apple TV
咁巴打都係買番65X80J行貨吧, 方便至上
死,好想買添。但要pair落電話電腦可行嗎?
hdtvtest都話仲衰
加部 apple tv 千幾蚊, 可以接受
得掛?我見佢係SELL可以用嚟開ZOOM用
https://youtu.be/G6cQO1XvtDQ?t=97

但可能用唔到DOLBY ATMOS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞