買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
啱啱落訂咗一部sony x85j。舖頭話係國際版,無Google play…我問佢係咪即係水貨佢又話唔係,因為有3年保養。有無ching解答下國際版即係點?R晒頭
屌,我岩岩down左x90j 個firmware
佢update緊
想問下係唔係全部Sony電視都有做呢個promotion?
有啲想換咗部電視
主要睇下邊度買,同架鋪有冇扣走左呢個Promotion
全世界唔計香港同澳門外,只有另一個地方用同一個電視制式。

行貨有Google Play, 另一個地方就無了,國際?咪同佢講話要唔要報海關睇下點國際版?
吓, 巴打係X90J??
屌,即係大陸嘢…咁都有得保養咩
肯定唔係啦,我上年先買
Btw真係唔該晒你
國際版即係大陸水貨, 冇GOOGLE PLAY

USB FILE正常係咁放, 這樣電視就DELECT到

巴打部機上年買? 冇可能用到X90J個UPDATE FILE
唔識下次就上左黎問左先

SONY大陸水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
UP完未, 正常15分鐘內完成, 完成後CAP個系統內容睇睇~
3年鋪頭自己保養
保養唔係代理保,咪鋪保喔,但你果間會唔會咁做就真係你最清楚了。

但大大已提,下次買機要小心啦
另外正常細尺寸水貨X85J係唔抵買, 唔係平好多
有得退訂就退啦~
唉 啱啱同佢對質佢話佢無呃我 有講明係國際版…我一開始有問佢國際版係咪即係水貨 佢就話水貨無保養 國際版有。啱啱佢又話保養係佢地自己提供 唔係原廠保養。我要求退款就話唔得,訂咗無得退。
1. 落左幾多訂?
2. 如果少就當冇左算啦
3. 水貨建議同邊間買我都一早建議左
4. 你間鋪頭唔肯退, 佢已經露出狐狸尾巴, 日後部機有事一定拖字決, 一係話人為, 一係話冇零件, 肯定冇免費維修

我都幾肯定係x90j 個zip檔 我岩岩再對多一次
sony_dtv0FA80A0CA0AC_00004600_16042841000521
呢個係2021年J系列專用

1. 可能SONY搞錯左FILE
2. 可能你果部係積木機, 你上年幾時買?
X9000H升級後版本應該係PKG6.1544.****CNA
J系列先係PKG6.4284.****CNA

不過巴打你用到就OK啦, 記下今次結果
20年10月23
不過經過whatsapp啲對話都幾肯定下次唔會幫襯佢同推介
可能真係SONY搞錯, 不過行貨X9000H更新版本都係PKG6.1544
好多鋪頭賣左就算, 沒有後續服務
呢個版本FIRMWARE已經包括左PS5+BRAVIA既特别定制功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞