買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔該晒搵日去再去SSP比較下先
會唔會推薦再上少少嘅 Q70A/QX2A?
OVERBUDGET~ 夠錢推薦上, 有100HZ面板同HDMI 2.1, 光度又高D

Samsung 55QX2A 水機 (規格同Q70A完全一樣)
$67XX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 65QX2A 水機 (規格同Q70A完全一樣)
$9XXX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
夠BUDGET不如直上65Q80T, 各方面都更好, 有分區控光, 光度更高, 喇叭更好

Samsung 65Q80T 水機
$998X
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
好, 等我再度吓先再搵盛澤問價, 感謝~
you are welcome
出bnous 應該偷偷買 a80j 加 a9 ah喇叭

a9 水貨有無得平 ?
Sony Soundbar應該冇水位
如果用oled 電視每日開幾個鐘Spotify 聽歌,係唔係都易燒印?
有關閉畫面功能就唔驚
sony電視用airpods係咪真係較唔到大細聲?
係嘅話可能要買部apple tv 4k
想問多句,如果LG嘅話,差唔多budget比較嚟講會唔會有咩優劣
我見推介都係Samsung
LG 水貨主要都係OLED, 高階55" OLED水貨要11K, 你又唔多睇戲, 冇需要用
Samsung 65q60a 定 q70a?
都係差個少少 係咪都係70算?
夠錢咪Q70A
OK, 巴打可以去馬
我用緊sony KD-65X7500D
近排買左Samsung soundbar Q800A返黎
我連好左hdmi arc 同埋soundbar to tv
電視果邊較左輸入去音響系統
但唔知點解冇聲
有冇巴打解決到?
插岩HDMI ARC插口未? 唔係事但搵個HDMI插口就可以
SOUNDBAR HDMI OUT-----HDMI線-----X7500D HDMI (ARC) 插口

如果都係唔得就轉用光纖接駁
我係咁插呀
但一轉音響出聲就冇聲
開左Soundbar未?

再唔得就轉光纖
唯有轉光纖試試
可能壞HDMI插口,亦都可能係有兼容問題

用入門級電視都買Q800A咁大手筆既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞