買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想請教下岩岩買左Q80T
可以配條咩soundbar比較合適呢
主要拎黎聽歌 聽戲 budget ~3000左右
Samsung HW-Q600A/Q700A
咁我都擺返視線水平喺電視中間先
想問下 panasonic

TH-55JX900H 同TH-55HZ1000H比較 邊隻好d?
我有對NT01AX擺喺度無用好耐
今晚叉返電試下得唔得
1. HZ1000H係2020年款, JZ1000H已經取代左佢
2. OLED VS LCD係冇得比, 不過如果要雜食粗用, JX900H比較好
3. JX900H有HDMI 2.1, HZ1000H沒有, JZ1000H就有HDMI 2.1
4. HZ1000H, JZ1000H都係OLED, JX900H係LCD
唔該晒 好詳盡
我見hz1000h有減價 11k左右 不過聽你咁講好似麻麻地
我再睇睇其他牌子先
Step巴, 請教一下意見48-50吋
PS5 + Netflix, PC用打算放係床尾(距離約1.8米)
SONY 50X90J / LG 48C1 二部考慮緊
但求簡單實際長期使用安穩無憂, 用到壞先換.
牌子上SONY(日本)好似穩陣過LG(韓國)
但差唔多價錢大部份都投LG OLED&功能比較完善
水貨唔考慮, 應該會係大行買穩陣派
如有更好選擇, 細尺寸都希望可以參考下, 48-50係買到盡既尺寸.
原本打算買電腦Mon, 但見啲價錢唔差太遠先考慮電視, Thank you
Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
最後點
咁唯有等佢覆

巴打係行貨,唔好怕
咁樣有事都唔換, 保養其實包啲乜
佢實係話而家睇唔到有事,再有事先再搵我哋
幾怕你無拍片。anyway, 常識來,家陣無事咪睇定d喔,無事既
部q80r 買左1年幾(盛X買水機)
最近xbox 打機成日閃爍
本身以為係部xbox出事
但之後用ps5 打機, 睇下netflix app都會無啦啦閃爍
pause 一陣又無野
反而一直當電腦網用, 上網/睇youtube 就無試過閃
唔知係咩事
以下設定係SET左咩?

設定>>圖像>>專家設定
• LED 動態清晰 - 關

設定>>一般>>外置裝置管理員>>遊戲模式設定>>遊戲 Motion Plus 設定>>LED 動態清晰>>關
全部都set左關
同埋個backlight 好似都有d問題
無開任何eco, auto backlight setting, 但有時佢會自己變光/變暗
上網睇過1835 個firmware 好似都有d問題,不過又無我咁嚴重
用緊FIRMWARE 1385?
有冇試過成部機重設
試過都係唔得
同埋reset 完都係都係1385 firmware
上網睇到q90r 有個leak 1387.1, 有埋earc, 但q80r好似用唔到
你睇Netflix用電視內置app定PS5入面既Netflix?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞