淘寶85吋電視 送抵發現縮水僅70吋 賣家:85吋不是代表85吋

152 回覆
137 Like 7 Dislike

雙11 剛剛過去,在各大品牌和網店「要錢唔要貨」式的優惠活動下,應該不少人都受不了劈價的誘惑,網購一大籮產品回家,不過方便背後其實隱藏不少中伏位。近日就有網友分享在淘寶買電視的的體驗,本來滿心期待開箱 85 吋大電視,竟沒想到收到的是縮水版?

縮水電視
這名網民在 Facebook 群組「淘寶開心Share」開 post 指,在淘寶買了一部聲稱是 85 吋的電視,但收貨開箱時用尺一度,發現尺寸根本沒有 85 吋。從網民上傳的圖片可以看到,包裝上明顯寫上「85'' LEDTV」,正常理解就是電視螢幕達 85 吋。發生貨不對辦後,事主向賣家查詢當中有什麼出錯。

沒想到,賣家的回答竟是:「85吋不是代表85吋,內文(淘寶產品介紹頁)有尺寸表的。」,這名網民見到這個回覆當然難以接受,因此要求換一部真真正正的 85 吋電視,而賣家同意後要求事主自行把現貨寄回內地,但其實要把電器寄上內地有一定難度,如運費太過高昂,所以事主換到機的可能或不大。

此「85 吋」不是彼 85 吋?
事主開 post 初是「打橫」度電視的長度,而有其他網友叫事主「打斜度」才是真正的尺吋,即量度電視螢幕的對角線長度,這也是市面上主要用來表示螢幕尺寸的方法。不過,事主再量度對角線長度後,發現只有70吋(連包裝),與 85 吋仍相差一大離距離。

參考淘寶賣家的歐標尺寸表,「85''」的長是 148 cm,其實與事主「打橫」量度的長相若,因此估計賣家並非寄錯貨品,而是兩者對電視尺寸的量度單位理解不同,導致今次的情況。

也有另一位網民分享,曾發生差不多的情況,淘寶 50 吋電視,但來到的只有 42 吋,所以如要在內地買電視﹑螢幕等產品,就要多加留意量度單位和準則,到底是用厘米﹑英寸﹑市寸哪一種。
姐係斤唔等如公斤咁上下?
單位問題
斤呢樣嘢個個地方都唔同啦 買支那嘢
不嬲都係咁計 香港都係
支那市吋=/=英吋

智商低仲出嚟柒
港男又贏
Gina市吋仲大過英寸
1市吋係3.33cm, 1英吋係2.54cm
85市吋就應該有111英吋嘅
打對角基本野嚟喇
是但啦
淘寶買電器抵撚死
最好爆炸
對角都無70吋既話,
就好明顯呃人
對角都無85吋既話,
就好明顯呃人
尺寸唔講,但大陸制式同香港唔同啩,睇到香港電視咩?
世界通用計mon呎寸都係對角度
應該同制式
香港人戒唔甩淘寶
亲, 電視機小一點, 爆炸起來殺傷力就低點, 應感恩呢
行數碼架麻,點會睇唔到
睇返隔離po ,有巴打分析出支那人既85吋係長加高,非香港人對角線計法
睇到呆咗,打橫度
條友打橫度是咪弱智人士嚟?
今鋪我都智商低埋一份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞