買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
算係噤啦,比返一半訂你
係,官網同電器舖啲eShop 好多都無寫,所以最尾去沙田問均晒咁多間間間都話有
carousell買電視就等中伏啦, 一係大鋪AVLIFE, 一係細鋪AVOUTLET買

Samsung 55AU7700 行貨
$6880
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
有2000coupon咩?
今日佢報比我都係1000惠康加原裝掛牆架
55x90j
最近入左手C1,有少少疑問

我習慣以前每次關電視會熄埋拖板掣,即連待機模式都關掉(慳電),而家買咗C1,發現就算熄C1中間的紅色開關掣,都好似仲係待機模式,有冇咩掣係可以直情熄埋待機模式

我最主要係想熄埋拖板掣慳電,唔該哂
熄埋拖板掣=玩OLED命
LG OLED就係係你關電視時背景定期進行防燒印程序, 你斷電係最無意義既方法, 重新開機又會慢好多, 根本用待機模式就係最好

待機模式用得幾多電吖

https://www.lg.com/hk/tv/oled-tv/oled-reliability/main.jsp
咁原裝架都1000喎,諗得過~~ XD
剛上咸網生活網店睇,唔係全部都有coupon
我心水係50x90j,都係要上sogo 睇吓同問吓先
情意結還情意結,唔老實、收完錢另一個樣就真心唔得喔 - 呢層不講行水的
50X90J之前太好賣,係呢部無.....
D惠康係罪大送
之前咸片生命送DONKI...仲要特別少...
[member]多謝你巴打,我都研究緊你前面嗰個list#scheme#cow#scheme#cow[/member]
早幾個星期,買A80j
我見呢兩部差唔夠1000但一個Qled 一個led,係咪真係好大分別其實,以家仲買LED 電視係咪已out
1. Q60R係2019年機, 絕對唔會有全新機, 保證
2. QLED都只係LCD, 同OLED完全不是同一樣野, 級別都唔一樣
3. 唔買OLED就只有LED, 冇話OUT唔OUT
4. QLED只係LED電視, LED電視=用左LED背光燈既LCD電視, QLED只係加左量子點膜上去LCD面板度, 增加顯示色域, 即係顯示顏色豐富D
想問問部x85J, 醒yamaha YAS-109 定Marshall Stanmore II 好啲?
1. Marshall Stanmore II好似唔係SOUNDBAR黎, 可以駁電視用?
2. 咁高身點放?
3. 你用黎聽歌? 佢D輸入都好...........
聽完step 兄講明咗了. 本身唔太知要考慮啲乜
其實唔知最好就係去試聽多D
解釋得好清楚明白哂,多謝你,咁真係AU7700

you are welcome
想問一下以下2部點揀好
55“電視
nanocell 86
Panasonic jx900H

日常睇Netflix 20% YouTube 10%
打機(ps4,switch)40% 睇電視10%
Panasonic TH-55JX900H
$11500
1. 100hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. 有LOCAL DIMMING PRO, 黑位有改善
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1*2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0*2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. My Home Screen 6.0 OS
一開始有講明係國際版,我唔熟呢啲嘢,所以有問多句係咪水貨。得到嘅答覆係「水貨無保養,國際版有保養」…又唔係直接話「非行貨」,正常客人問得你係咪水貨,你一係答係一係答唔係㗎啦。嗰句「有保養」我就以為係行貨,咁答個客好有誤導性姐。不過我自己都有責任,所以500當買教訓。
唔緊要啦,ok架勒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞