買電視機 / 換電視機 集中討論區 (65)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
佢行光纖可以有dolby atmos噤勵害🤣
估計係用佢那個唔知咩360 Spatial Sound 那個"模擬" 出嚟

實際就要睇下效果,反正依家未用到呢個FUNCTION
可以,睇說明書講仲可以同時pair電視同埋電話
不過我未試,淨係試左電話聽歌
小弟有一個駁soundbar嘅 minor問題,我用三星電視Q70T駁soundbar t450
開頭用電視遙控較soundbar音量,電視會顯示個音量增減數值(如15,16,17之類)
但近期就冇顯示數字,只係會出+/-,冇郁過D setting,請問係關咩事?
thanks
係 我多數睇YouTube Netflix同黎緊既Disney plus
好 我再walk in試睇 thx
有冇試過UNPLUG再插?會唔會係CEC唔知做咩傻左
如果咩都無做過的話....
unplug過條光纖都係唔得
Cec係咩?電視機設定?thanks
噢,SORRY
我以為你係插HDMI 個EARC位
用光纖就無概念了.... SORRY
40hx700h有無方法裝app?佢內置無nba
冇, 跟機個STORE冇就冇
Step巴
想問下依嫁用緊天龍s216 soundbar so far覺得d聲都唔錯
但係無atmos
本身係間細房仔用 值唔值得換條有atmos既soundbar?
睇你有冇多餘錢, 我都唔知細房仔效果會點
想換SONOS ARC?
咁你都知 好似細細條好正
間房既佈局大約係咁
Btw OLED 熄曬燈播戲仲正過入戲院睇戲
焗買chromecast
原來係睇岩Sonos beam2
唔知仲有arc高一個grade
而家有冇啲非智能既電視賣,好似部部都smart tv
SONOS ARC有向上發聲單元, 不過你房細, 可能BEAMS 2已經足夠
qn900啲工藝真係好撚癲
睇左
想問70吋for打機用,有咩推薦
budget
3萬到有冇可能買到
Samsung 75Q60A 行貨
$28420
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 75Q80T 水機
$18XXX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出

Samsung 75QN85A 水機
$25XXX
1. 100HZ 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度低(1800:1), 黑位可以, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 1000分區控制LED光暗, 令黑位比較黑
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 光度高(1200nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞