女人生完仔其實係咪會當老公死左

1001 回覆
3580 Like 286 Dislike
無人知個小朋友係鍾意成日見父母黑面嘈
定係分開大家相處和睦D
分未必唔好
外地生活過會知,其實好普遍
當用西式平等心態對夫妻關係時
唔應洗又用中式夫妻關係綁死責任果套
用中式就講三從四德
樓主早2年前先出論文教連登毒撚溝女
2年後今日溝到中出生埋但竟然夫妻不和
真係好撚稀噓
會叫您捽虎口
樓主已經同居左 諗住結婚生仔
經濟上負擔到,父母仲在生嘅試吓交個小小朋友俾人湊

人生唔只小朋友可以俾到你快樂,依家要重拾熱情同溝通,你哋需要嘅係空間同時間

生命中忽然多咗人要照顧,並唔係你想像中咁易。除非你老婆係超級難搞大女人,唔係一般女仔其實好易氹。帶佢去吓staycation,去拍吓拖,寫吓卡仔送吓花,依啲花唔到幾多大錢嘅嘢你肯投資落去,就可以挽回你當初選擇嘅愛人。

唔係嘅就去睇吓心理學家,傾吓偈輔導吓。無錢嘅咪請兩日假俾老婆同佢姊妹朋友去social 吓,你嚟照顧bb。佢可以抖抖,你可以靜吓。

唔好計住邊個做主動先,邊個付出多啲。依啲嘢計嚟都晒時間。

做人都係為咗開心啫,何必搞到三個人都失望呢?
西式平等對待咁請問男人做野就辛苦 女人湊仔做家務仲要唔辛苦?
想講平等麻煩唔好輕視女人係屋企付出
結婚生小朋友係一個重大責任嚟 跟本唔關中式西式事
唔想負責任其實可以唔結婚唔生仔 又或者大家deal好你點open relationship 都得架
但你結婚生完就話要離婚唔諗下自己老婆同個仔諗法 面對低潮就要逃避 中式西式角度都只會覺得係賤格 點解你會覺得係綁死責任? 其實個人賤格就算用外國做例子都唔可以成為擋箭牌架 定係你覺得外國無責任呢樣野?
無完整家庭有幾慘?
單親仲快排到公屋
所有人同情你 畀資助你
收禮物收到手軟
賤格所以呢?
搞唔掂咪逃避囉 點解要頂硬上
fight or flight 人人天生抗壓力都唔同
無必要灌輸縮沙就係賤格
咁只係生物既天性
人哋唔係壓力爆煲都唔會上嚟呻
個個就叫佢繼續忍
唔好離婚

你都識講而家乜嘢年代?
咁離婚有咩大不了?
仲咁撚迂腐
係個仔嘅問題,所以其實應該要賣左個仔
你講嘅嘢全部都啱
除咗做樹窿嘅角色
而家樓主咪話老婆要佢關心 但係拒絕關心返樓主
唔係咩低潮期 伴侶唔關心你真係覺得冇問題?段關係咁唔平衡仲有咩作用
離咗婚都照可以承擔養育細路仔嘅責任 仲唔使日日家嘈屋閉
通常生咗一個都唔再畀你掂
無咗個仔佢又抑鬱喎

我覺得呢度多咗好多女會員
成個baby condom咁幫女人
「認真問」求學定買樓好
https://lih.kg/aMvzxsV
#16 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
4月嗰陣先話有計劃年底結婚同生兩個
樓主咁快手隔咗半年幾就已經結埋婚同生左個b
咁佢有無關心佢老婆同個仔?
點解唔可以係低潮期 每段關係都有ups and downs好正常咋喎 一有唔順意就分開 你同你女朋友唔會拗交唔會冷戰唔會有追逐某啲目標而冷落咗地方?
淨係諗到嗰時已經有左但唔知 然後早產
橫掂有左就提早結婚
樓主每個po講既野都consistent, 又唔似假膠
無叫佢忍 ,忍係唔理
叫佢搵唔同方法試下解決現在既問題
所以要大大力屌穿佢地 香港已經係女權社會, 連登變埋女權就大撚獲但好多連登仔鳩鳩地, 現實已經懦弱, 網上世界都淆班臭閪咁.
唔止係唔順意喎
想係出面散個步先返去
結果被text爆做乜仲唔返屋企 鬧到仆街
樓主有冇被尊重?
結果佢又喊又自殺咁 話就算死都唔會離 唔會放過我講得出唔會放過 咁撚癲
樓主唯一出路就係求助婚姻輔導 如果在搞唔掂嘅話除咗離婚冇第二條路
無人應該往後幾十年都遭受冷暴力
我都諗左好耐
究竟要夠好彩咁多樣嘢加埋一齊發生
感…,…..婚
真本性現晒形
如果個官判撫養權俾個老豆呢?!
咁係咪可以擺脫依家既命運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞