女人生完仔其實係咪會當老公死左

1001 回覆
3580 Like 286 Dislike
有錢人
單親定雙親都有成就過普通人拉
認清事實啦
我諗大部份女人都唔會介意男人湊仔,自己出去做嘢嘅係社會覺得一定要係個女人湊咁解姐,要為家庭放棄份工係件好難嘅事,最好就唔好生,各有各返工
生咗小朋友都係臭雞?痴撚咗線?
其實生過嘅就會明
根本兩邊嘅人生都翻天覆地咁變化
壓力 負面情緒一定有
仲要係前所未有咁大
咁兩公婆會選擇一齊行
定你屌我我屌你逃避唔溝通
對你唔對小朋友都係係兩個不同嘅人生黎
呢d野雙向嘅
你可以話咩咁撚易咩 溝通大曬咩
咁你可以唔做嘅 段人生你地兩個嘅

咁有能力個個咪承擔多少少行多一步
全職小朋友辛苦
返工加返黎幫手湊都辛苦

最撚忌係鬥慘 鬥贏左有獎咩
當然你話其中一邊係大仆街就另作別論 直接離婚算
下下搵個仔出氣就得架啦
打呢啲臭閪天經地義
係你老婆有問題。。
羨慕絲打搵到好老公 要珍惜啊
#1完全睇唔出個仔你有份
由而家開始當佢係老細
諗盡辦法哄佢關心佢
得閒就主動問佢有咩幫手
總之就表現到好似熱戀期咁
再觀察下佢態度
刻板印象囉
鬼叫香港社會唔接受湊小朋友係一份正常嘅工咩

同時間返工+湊小朋友,真係人都癲
偏偏社會就係要逼你行條咁嘅路

其實回想返日本以前嗰套(女人婚後全職做家庭主婦)先係正路
男人出去搵錢,女人打理家頭細務、湊小朋友
小朋友嘅成長係好需要家長喺身邊旁住,否則好易誤入歧途
你見依家twitter/fc2/onlyfans/av入面班女,有幾多個現實嘅家庭背景/成長經歷係正常?
就係因為呢個社會愈嚟愈功利自私,咩都係monetisation
逼到啲人不惜一切去搵更多嘅錢/物質,最後犧牲嘅都係身邊嘅人
劣幣驅逐良幣,咩都扭曲哂
其實樓主已經好撚worse,佢身邊冇一個唔係taker,樓主性格太好
睇得出你同老婆壓力都好大 搵日試吓托個小朋友畀親戚照顧 兩個好好咁傾吓
同埋個小朋友唔係淨係佢個仔 係你個仔 你都有份 明白你好忙 但你都應該嘗試多啲參與家庭活動
唔係淨係分擔老婆壓力 到小朋友大咗淨係痴老母 覺得你陌生 呢個遺憾永世都補救唔到
叫佢老婆出黎做返野,請個工人姐姐睇囉
你只不過係佢飯票咋, 無當過你係生物
似佢條女陰佢
似乎樓主都當自己係飯票,以為俾錢就可以乜都搞掂
明明主因係香港男性地位低
竟然掉轉黎講
咪就係
個個都係問樓主攞錢
連老婆個妹都要養埋
on L9 仲要d人以為樓主個老婆好慘
湊仔係辛苦,但個老婆成家人都唔抵幫囉
淨係識蝦樓主
樓主仲可以放工透下氣
佢老婆係日日24小時湊B冇假放
樓主返工受氣就要個老婆開解自己
咁樓主有冇開解個老婆?
不如大家角色掉轉試一個月
睇吓樓主有冇睇法
開口埋口「佢個仔」講到自己冇責任咁
無論樓主定呢度啲連登仔都係仆街
樓主老婆係咪新移民?
點睇樓主返工都唔會返足廿四小時亦都唔會比老細屌足廿四小時啦真心邊個辛苦啲
站喺對方立場,你有份要關心個仔,你有份要陪個老婆,就算有壓力都要做個負責任嘅老竇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞