女人生完仔其實係咪會當老公死左

1001 回覆
3580 Like 286 Dislike
都係,結婚之後反口男人都冇辦法
有利益就扮強者
無利益就扮弱者
係港男咁高質咁gentleman 先會咁仲港女
睇到樓豬個老婆,婚前婚後兩個人,同情樓豬

呢啲屄女人咁識收理,就算你幾小心都會仲伏

樓主 唔好真係諗唔開…連登仔屌你廢 娶左MK妹呢啲唔好咁上心
追完po都唔係好怪得落你
唔關事
結左婚你就係呢個家最無地位果個
結婚之前無諗清楚 無人幫到你

係呀 同九叔一樣連揀女ge 機會都無
咩結論嚟
我只係話依啲情況好正常,樓主可以試下google下依樣嘢睇下有咩辦法解決

忽然講到去滾做咩?

結婚唔同拍拖,拍拖就話感建分中出即飛,結咗有小朋友就唔一樣,完全係teamwork嚟。

當一方有難,要學識互相扶持去解決問題。
問題只會一直出現,今日性冷感發脾氣,聽日搵幼稚園報錯地址,後日諗要移民定買樓。

一句晦氣說話解決唔到問題,仲會加劇矛盾,互相傷害。承受唔到離婚嘅後果就唔好亂講。

依家就好似兩個人兩邊扯住條橡筋,唔溝通好就越行越遠,越扯越恆,條橡筋會拉斷。唔信任嘅就一方放手,另一方就會被彈到仆街。

上面啲人係咁講社會中男人點錯,女人點錯。如果兩個人一齊要involve埋地球咁多人嘅懷習慣,不如唔好結婚,一齊嚟有乜意思?乜都計住。依家唔係社會中男女角色分配點失衡嘅問題,而係好多人溝通出現問題。

做人唔可以咁小氣,你今天付出多咗唔係叫蝕咗,前日你賺咗又點計?睇開啲啦。

唔成熟就唔好生小朋友,你點離婚你嘅事。即使離婚都可以有個好嘅環境俾下一代,但諗嘢咁唔成熟嘅父母係無可能俾到健康同幸福俾小朋友。你想小朋友學到嘅憎父母其中一方?日日睇住唔識表達自己嘅兩個大人嘈交打交?大個有樣學樣只係識用嘈交或者有困難就逃避?

大佬呀,唔係咁吓話?拉社會講無問題,但唔好逃避問題嘅本質先得㗎。世界上有99對婚姻所謂失敗嘅人,總有1對係成功㗎?你望住嗰99對一生完仔就零溝通嘅女人同淨係想播種花弗男人有咩意思?

Come on James,大個啦,成熟啲啦。
九叔起碼仲有成全人嘅功績,樓主唯一嘅功續就係養起埋mk臭閪成家廢柴
我完全贊成同志婚姻,100%斷絕男女婚姻
女人咁衰,男人又咁衰
女人了解女人
男人了解男人
男人唔洗等女人嚟完M先有好日子過
女人會了解女人性高潮唔只係插入去嗰吓

要生bb就喺精子卵子庫配對,男人可以俾錢代孕。

我已經諗好未來生物科研發達大計,有無人join?
下世唔好咁慳買個dum
自從武肺之後發覺好多醫生原來係好撚on9,定係根本個個醫生都係咁撚on9
"返到屋企又要我回應佢個仔......"

佢放負你唔想聽, 你放負佢就應該要關心
如你所講,可以咁理性傾就係,可借現實唔係
我講到去滾係引用講天性問題
如樣樣都話天性係咁,對方應該體諒遷就
就應男女都一樣,跟天性就得
正路要求當然唔係咁
係要跟理性互相體諒遷就
唔係一句天性就大撚晒
可以合理化做自己想做既事
呢個先係真正人同禽獸既分別

睇番樓主個案例
就係無去理性處理
老婆就天性地唔好煩我生活你負責啦
老公就好大壓力安慰下好喎
完全係用本性同天性解決
以你logic男人出面工作先係工作先係勞動力
女人係屋企湊仔餵奶仲要做埋家務唔係工作唔係有勞動

最好笑係明明個仔兩個都有份
男人保質期耐離完婚隨時拍拍蘿柚走人
係得女人先要承受生仔前後痛苦 比個仔吸走晒啲營養老咗十年咁走 生完身型又走樣
你老豆係咪生完你就走佬出去玩女人 你老母拖住你呢個佗衰家一路都得唔到男人滋潤?
現實係唔係,係由自己控制
我想講嘅係,依種情況係絕對普遍,樓主is not alone。所以唔洗放大問題同情緒,一步步解決就得。

我唔知中文網站有幾多係討論依個問題,我啱上網搵過,其實好多英文網都有分享依啲情況,仲有解決方法。

https://www.nhs.uk/conditions/baby/support-and-services/relationships-after-having-a-baby/

依到已經有,唔識搵打依啲keywords,eg, Feeling disconnected from husband after having a baby
其實可以唔生,現代社會有D選擇
造人如造孽
咁做乜唔避孕? 生完又話要離婚不如咪撚結啦 仲講乜生唔生
現實中,尤其中國人,係唔會傾到
能夠理性處理到,就唔會成日見到樓主呢類個案
無錯,唔想生應該避孕,
如已經生咗,就應該處理
而生咗後發覺出問題
一係理性傾點處理
如無法有共識下,離婚係一條路
錯已經錯咗,修補唔到的話
結束個關係,唔再錯落去,係理性選擇
建議大家結咗婚過幾年,睇清楚雙方真實嗰面先好諗生仔
咁希望樓主做到香港第一人啦,佢係咪中國人我唔知,但我唔係先

太多藉口無意思,結婚後更唔可以懶,更唔可以大安指意

老婆唔合作咪教到佢識溝通為止,除非佢性格好差又或者嚴重低智,咁就無嘢好嘢

Link就俾咗,婚就佢結,閪就佢屌,依到咁多人幫佢佢仲想點?

結得婚生得仔就要學負責任,呻完就做返個似樣大人。
已經唔係兩個人既問題
而係三個人既事
唔係暫時面對低潮既時候就離婚
對個小朋友好唔公平 你既理性選擇係樓主角度?
有無係小朋友成長環境同係老婆角度諗?
再講而家關係咁差可以點理性傾? 樓主有理性就唔會結婚生仔啦生完又想拋妻棄子啦
叫你老婆睇醫生,唔係好快玩死全家人。可能產後憂鬱,但應該啲後面有更多原因。
係,靠自己解決
重點係雙方都有意願又理性平等溝通
而無法解決,離婚都係選擇之一
外國對離婚冇中國人睇得咁重
係解決方法之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞