[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
1Password 8 好似一定要用佢嗰 cloud sync
無左local vault
同埋轉左用 Electron 寫
iCloud Photos library 停左係downloading x originals 好耐都唔郁。...
iStat Menus有
用番佢本身CPU嗰part,list GPU嗰度,我部袋底佢叫塊卡APPLE G13X
下面有兩條bar一條memory另一條process
但係佢memory係用%唔係計量,我都未太肯定點求證呢條數係base on全個memory pool,而又會唔會響show RAM嗰面有加埋呢抽VRAM
https://twitter.com/SnazzyQ/status/1453143798251339778

老老實實我一早自動縮走幾粒iSat Menus icon / 減走少少闊度,所以仲未遇到佢個情況咁離譜
真係UX nightmare黎
Pro Display XDR 幾時會升級去支援TB4 ?
小弟係咪業餘剪YOUTUBE片既人
平時都係整開D 1080P既片
部機諗住長用
對上部MACBOOK用左7年
諗緊14吋定16吋
M1 PRO 定MAX
求意見
14 16 跟使用習慣啦
Spec 睇 budget 既啫 有 budget 既打爆 完~

啱啱去試16",發覺成件事好唔慣咁
d制又唔啱位咁
why
用開15年機,d制唔同位,習慣唔同啫
可能用慣13寸,一下子望落16寸唔太習慣
67千銀是撚但
16"mbp 順暢玩gta5 合理
唔順暢就扔得
Air 轉樣加價就肯定㗎啦,但之後會慢慢用唔同方法減返

包括但不限於:留舊一代產品係度減價、base model 升 ssd/ram、閹走非必要嘅features、減容量順手減價

iPad/ iPhone 喱啲技倆玩到爛晒,依家只係等MacBook 都玩埋一份

鳩噏

7799 M1 舊Air 畀足 8核 GPU

9999 M2 新細 Air 袋底閹少少
12499 M2 新大 Air 唔閹

如果用 LPDDR5 唔知會唔 16GB Ram 起跳
查 Hynix 個網 LPDDR5 有3種 For mobile 嘅容量係 8/12/18 GB

反而有啲奇怪 Apple 點出個 32GB Pro / 64GB Max 出嚟
唔升14 了, 厚重左
pro motion 唔係好覺, 唔知點解冇 ipad pro 果個差距
條片唔係好順ja wo
個 HDMI 食唔晒條邊,係為咗塞啲電池個喇叭
你係咪用咗無痕咋
Yiutube好似仲未有24 vs 32 GPU cores 嘅片
拍埋部MacBook Pro 同普通4K60 MON比較
真係唔覺有開到promotion
似keep係60
冇iPad Pro/ iPhone 13 pro咁明顯
不過我用firefox開ufo係出到120
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞