[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
仲諗住晏d先落去睇
就係唔撚得先想問下下都要single task 開一個app開唔到同另一個
個人覺得問16 vs 32都仲可以接受來自普通/無概念用家
32 vs 64真係... 一係就budget有鬆唔問,一係就有IT幫你大師spec機,如果freelancer/細shop窄bud唔該自己做吓research啦

不過無人問野就無人討論啦,自由既
如果錢多緊係推爆
真係唔知你3d用到邊個位
目前好少人極限去測試
32gb同64gb既比較更加小見
不過唔係好極限咁玩3d應該32都夠
不過大家都唔知你會用到邊個位
你係公司用咪直接公數打爆spec,慳番時間做多d task都賺番啦
我諗佢應該唔係可以入公司數先咁問
重點係人地串佢但都有答佢,佢仲要駁嘴
你dataset長期大過廿幾GB咪要囉,仲有要預俾VRAM share
要響32同64GB之內揀既人唔應該響呢度問任何問題,咁use case specific既野
咁都唔知一係唔夠經驗,一係你就應該問你公司IT
對唔住囉 要你答啲咁愚蠢嘅問題
公司機而家仲係用緊8GB ram 16都未上過
對呢樣嘢無一個好肯定嘅概念先嚟問吓啫
既然唔問得咁唔好意思啦
呢度啲人好撚惡
如果唔係心急想買我都唔想上嚟問
我唔係咁意思
講清楚d應該話32夠唔夠,個用家應該要有一定既workflow / test method去求證,未有機響手唯有等有機既人做相似你workflow既test去俾少少概念你
Apple Silicon Unified Memory係雙刃劍,佢同一時間慳左VRAM同真RAM之間要copy嗰步,不過唔似dGPU有自己RAM佢要由大RAM pool度拎VRAM又對沖番
因為呢個原因,我覺得今次買MBP粗略可以用你平時買dGPU既機嗰時相同criteria去衡量RAM量需求
當然今次個SSD有PCIe v4速咁樣就算pageout個penalty都唔會太易察覺既

紅字唔係好明
姐係我用開16gb ram
3070 16gb vram
最好買32gb m1機?
係我衰姐,應該就咁回一句買袋底Air算啦
明明人地都唔係串佢 只係講事實
答完佢仲俾佢窒返轉頭
心水清
你就咁答佢袋底Air
佢咪係覺得你hea佢/睇小佢嘅工作

講真部嘢出得一日
個個都係估估下
鬼知咩spec做咩task先係最好咩
應該答頂配就無死
詳細當然實測為準,不過我鳩估:
你以前CPU bound既threads16GB夠用,GPU要load野嗰時copy堆野去VRAM,16GB VRAM對位有突
而衣家unified memory同一個pool,你16GB data無需copy一份要出去,所以16GB夠

第二個scenario係咁:
我舊機真RAM 16GB,GPU 16GB
所以夾埋unified要16+16 = 32GB

so far似係case 1先正確
唔係應該叫人敗部頂配,實夠
頂咗先,唔夠都幫你唔到
如果係case 1
咁正常情況下16gb應該夠哂本身用開16gb+16gb Vram用
個mon 真係幾屈
Air上14袋底都值
就咁睇dave 呢個review
m1 同m1 pro 比都唔算好失禮
不過上面我無預算GPU bound既task
視乎你隻app咩野範疇,佢有野可以直接由SSD load去俾G core做
咁個情況下就開始可以形容你大RAM pool被VRAM開始佔用
其實以前買13" MBP強制無dGPU要iGPU嗰時,都係成日有人講一定要加去16GB RAM如果唔係VRAM會chur走1-2GB (有段時間macOS好似鎖VRAM去1536MB)
不過嗰時需要copy多一份所以有double折損
本是同生概
諗咗半日,最後都係cancel咗部16 max 24core 32gb 1tb

放工pickup 16高標配
Air trade 完要加幾$上?
官網Air收番$4850
袋底14 $16000
「補」萬一
如果有學生價就更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞