[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
6+2 CPU 同m1比係差唔多
但有 media encoder 之下 m1 pro render h.264/h.265/ pro res 都好大優勢
Gpu task 都係
岩岩睇App Store, synology d app 都仲未可以係App Store download.
又唔俾人side load iPa … dllm apple..
no offense
想問下以前買咗隻Microsoft office for Mac 仲未activate過
唔知唔知用唔用到落m1機到呢?
M1 唔係Mac?
thanks
咁我都係繼續trade in換袋底air出街用
等下年imac / mini 有更新再諗屋企嗰部
有無人剪開片?1TB 做daily 剪片夠唔夠? 唔包啲片backup
雖然我已經cancel唔到姑且問下

大學嗰時有用unity但後悔冇畀心機練Blender
之後會有大半年時間得閒想練返
我只係揀咗兩萬七16"嗰部

32gb ram應該夠有突?
你計下你平時一個 project 幾大 唔同 format 好大落差
不過 intense 剪片通常都連住隻 external SSD 剪架啦
睇你平時用咩footage多

利申 : 多數用外置ssd / nas
好少直接拉落電腦做
有冇人知新機 有保護袋果啲野賣未?
蘋果有無賣
一樣
真係太撚少「reviewers」有多幾部實機做test
全世界等緊袋底閹core 14"究竟廢過未閹完全體M1 Pro幾多
512GB可以一撚個人都無test過速 (Dave2D佢有部袋底機不過無test呢樣好似)
點姐我想安心walkin袋底呀
Same
Air vs 14 Pro
你要咩數據?
簡單嘅話我可以裝兩個玩下嘅
利申袋底14
個內置speaker靚聲到笑
大家開新機會restore from Time Machine定係手動過file同裝過D app算
手動
ok可唔可以行一行Blackmagic Disk Speed Test
至於CPU嗰面要同一個tester有晒閹割+無閹一齊做先有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞