[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
14"應該勉強可以夾加拿大
16"要雙手捧/攬
14 吋唔用magsafe , 用 type c 口充電可以去到幾快?
點解16” 4TB spec都可以一日賣晒
舊電其實如果唔係分咁多個CELL應該仲可以做大D

但上唔到飛機
我插隻108W Satechi,system profiler話90W,唔知係咪真係draw足90W
香港人真係好有錢
呢部連埋 Apple Care 係超過 4 萬
佢衣家分得已經好聰明,要預電池澎漲
trackpad底左右要有兩條支撐,另外角落speaker位要橫少少俾subwoofer chamber
不過14"明顯地底板仲大過電,情況有d似iPhone mini同樣,犧牲續航力,keep效能,縮體積
pro用家要64GB唔想等
executive / 大陸客想盡快要黎晒命
放去強國/海外有少少水位
其實我訂果部同呢部都只係差 $4000 ,只係 SSD 我訂左 2T 既分別。噚日我都有衝動想即攞呢款機架

不過下星期 DJI 應該出(又係萬眾期待既)新機 Mavic 3,要留番少少錢買,而家先忍忍手咋。
有冇買咗新機嘅人會訂埋dbrand decals for MacBook Pro 14/16 ?
提外話 2022 應該出 MBA
《A股焦點》聞泰科技漲4%,擬拿下
蘋果Mac Air獨家訂單

《經濟通通訊社27日專訊》據外媒報道,聞泰科技(滬:600745)有望進入將蘋果
Mac產品線,將為蘋果獨家組裝2022年的新款MacBook Air。此前,聞泰科技
收購了歐菲光(深:002456)旗下攝像頭模組工廠,被視作為打入iPhone供應鏈做
準備,此次卻傳出要切入Mac供應鏈,讓業界頗為驚訝。
  供應鏈方面的人士透露,聞泰科技已經通過了蘋果的審廠認證,拿到了2022年新款Ma
cBook Air的獨家組裝訂單。聞泰科技已開始在浙江、江蘇、雲南等地的工廠內鋪設生
產線,在為新款MacBook Air的組裝做準備。
  聞泰科技目前漲3﹒6%,報104﹒67元人民幣,創逾一個月新高。(jt)

https://www.hangseng.com/zh-hk/investment/market-express/market-express-popup/?id=311027826&locale=zh-tw&type=newsheadlines
所以收到風之後我都即刻轉口風唔再叫人吓吓袋底Air
不過六七千蚊姐是撚旦啦,係加RAM加SSD諗住長用要睇路囉
上 pro 長用估計3nm air 都未追到
到時咪再睇 3nm pro
點解免費?
呢部咩機黎?
有冇人run過virtual desktop用咗幾多ram
因為之前有電池recall我打個serial number落去話我可以免費換
好似係4-16TB tb3 m.2 ssd
袋底pro用左排
8折賣出去冇問題
USB floppy disk drive?
2015 15"嗰個recall program我記得Apple有send email俾Apple ID,如果你無收過咁可能你嗰部唔響佢recall個serial number range (唔係出事嗰批貨)
脹電同佢recall個原因係無關係,嗰批好似話有起火風險所以要收
當日day1奶袋底的話真係贏家之中既贏家
今日俾Apple trade in都有$4200,唔怕煩賣出去更多
可以衣家轉14" Pro或者繼續用又得
我用教育優惠買
又加airpords pro 又加軟件
再買新機軟件都用到
賺左
不過我唸緊買唔買
性能真係唔多用得著
不過買黎可以睇hdr片
我見netfilx都算幾多hdr片
買嘅話唔知買邊部好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞