[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我都好想知 如果我買m1 max, 64gb memory
到底24core 定32core好
睇完覺得多兩粒cpu同gpu好似冇話快好多。。
有無人會買dbrand或者殼
嚟緊想買部MacBook 過外國讀書用
其實如果讀普通文科,唔駛剪片/寫programme
平時睇下YouTube netflix Spotify
但見學校suggest話有機會要裝parallel desktop
想問MBA 8GB RAM 夠唔夠做?
同埋macOS會大約佔幾多memory?
本身無file要transfer過去諗緊要256定512好
自膠
原來大部分問題上面已經答咗
Safari lock響60Hz,唔知係bug緊定係要toggle解放定咩
Chrome同佢d friend出山到120Hz
2015上m1 max真係爽到想喊
剪片唔使再落proxy
啲effect filter點落都勁快render完
trade in 要網上搞,淨係寄返部機就得。
我今次買都trade咗部2015 mbp
CPU差幾遠下喎
2015mbp得2k5
部18年ipad6都有1k2
所以唔鬼放部mbp算
請教下有冇ssd推介,我見spec寫max 40gb/s,ssd食得盡就得?
好正
更新完個藍芽都係咁撚廢,用用下會自己斷要重開藍芽先連到重開機要移除左去先可以重新搵到,用緊m1air連xm4
用途呢
搞到我想買max
why?
有冇人係收左14吋max
apple好好用喎 有得入埋驗證碼 唔洗另開個app自己入
Bitwarden都好用,
同公司部window機可以通用。
iStat menu 淨係show 到SSD 個temp?
有時部電腦sleep完,macOS 個safari嘅force touch就會失靈,
要重開個safari係咪known bug?
M1 pro 同pro 係冇乜分別,你一係就入m1max 可能有分別
1password 你地直接上官網down macos version, 定係app store down
學生用matlab應該用普通M1都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞