[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
APM得兩部好似輪大米咁
Apple心諗做咩$16000一部機都有咁多人想試/買
各一?
都係堅持14"
本身有2019 16吋袋 都應該夠塞2021啦?
睇spec size唔係差得多
想買16但係真係覺得大同重
係時候要去做下gym
啱啱拎咗機,用紙袋抽住好撚重
接受唔到買返air lo
14 定16
的確部 MBP 硬件係大改進,仲要有差不多 Mac Pro 嘅performance
$16000 一部 MBP 啲人一早都接受咗,呢個價位嘅spec都可以話係 consumer grade
齋買新硬件同個蘋果logo 都值呢個價
唔係同 Mac Pro 差唔多,係「超過」 - 8 Core 或以下 Xeon 配置既 Mac Pro
而家 Intel Mac Pro 最少要有 12 Core Xeon 既版本先有望排係 16 Max 既 MacBook Pro 之上
不過應該仲係輕過PS5個盒嘅
但個紙袋唔好拎
Mac pro 有無消息會轉用M1公司諗住科水買
同埋想問自己加ram 同ssd易唔易搞,雖然公司錢但睇落都好貴下
mac pro 最快都應該下年年尾
撚完

16”太撚大部,intel嗰部都已經係咁橫不過無今次咁厚同重
雖然個mon係好大基本上係desktop replacement,不過原來比較下14”個real estate都幾夠大
仲有14”就算同16”一樣咁厚,但係佢footprint細咁多令到成件事manageable少少
另外係隻色,白銀睇相好丁d,但係實物仲係黑個feel pro d,可能因為今次個磨砂滑面好平好大所以個finishing深色好睇d
仲有就係spec,睇跑分同暫時tech review覺得我個用途袋底spec已經夠,真係要部好打得既會等iMac甚至Mac Pro先出手,因為M1無論製程同架構都有空間提升,單核frequency同核數都有空間上

衡量過晒之後都係揀袋底14”黑拎走
佢續航力同輕薄都唔會好過Air,但係打包太多有用既硬件功能,作為mobile workstation佢好多野都照顧到而又仲仍然算輕便
真,睇落都似m2 pro max
M系列無得加ram/ssd
E+入只有intel版,加嘢換嘢都唔算難
不過搞得嚟科水16”mbp頂配好似仲好
我都覺得太空灰實物睇落靚好多 pro feel
有冇加埋apple care?
等緊完全體M1 Pro 實測
等緊人解體
11月11日先送貨
如果我用左gift card再cancel
係咪去walk in 買都照用到
係好厚
但比想像中輕
之前有人答過我,gift card cancel後係即用到
有冇人見過真的之後覺得佢好撚厚重
air 個隻輕簿尖比啦到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞