[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
今代14其實已經好夠大
16 M1 Max 24 core 有冇高性能mode ?
可以用部分ios app
AOS尋日Cancel
今日信用卡嗰邊已經放返限額比我 都幾快手
14”底配撚一晚暫時包膠

堅:
- 14” real estate絕對同13”有分別,開到最細UI scaling嗰時,左右分半browser / document window可用而唔係以前根本唔夠橫,而且衣家個mon比例仲高過16:10差唔多係3:2
- mon光度SDR嗰時已經好夠,而HDR嗰時係光到眼盲,我係未見過細laptop mon可以光成咁而唔會偏晒色,個感覺似片場proof mon多過細電腦mon
- MagSafe線料非常之靚,正常用應該可以挨耐過部機,唔似以前俾張凳轆過就GG
- full screen時縮menubar上M額個UI設計比想像中好
- 成部野個形狀感覺可以挨到好勁衝突力可以日日SM,會撞出去既位一係圓角一係圓邊一係一大塊平面,唔似以前周圍都有尖位一撞就凹
- 外殼finishing,KB同port料,新放大logo成件事好premium,mon面coating同trackpad質感照舊頂級
- 前cam終於唔再廢
- 重量同footprint不比以往13” Pro爭太遠 (厚係另一件事)

鳩:
- 厚度係一個要面對既問題,暫時起碼有兩個時間係好鳩: 擺入袋會好谷好脹,同埋打字嗰時會kick手腕
- M額對UI既影響的確係要處理,如果你隻app有好多menu items或者你係iStat Menus用家,你要改變你個setup去遷就佢
- 右面少一個type-C,習慣兩面都可以任插兩條線有時搵完右面之後要去番左面 (我記唔到邊面閹)
可能只係我嗰部QC,KB有幾粒掣尤其係個「4」掣好明顯係浮高半mm,低角度少少就會見到打橫成條漏晒光
- MagSafe太實,抆嗰時要大力過以前,未慣會暴力之後chok到左面枱面野
- MagSafe唔知點解好似難搵啱位攝,以前求其擺個頭好近佢會識自己攝,衣家好似要對準d
- 電量的確唔可以同M1機比較,個感覺續航力似近代Intel MBP
- 發熱係有,做普通野都熱,不過唔似Intel嗰時開大風扇衣家只係機殼慢熱;相比之下M1 Air嗰種直程係永久凍身係唔同
- 單核同多核task唔牽涉CPU的話其實同M1分別唔太大

仲有好多野未裝未test,唔得閒
用開15 轉14都接受到
剩係屋企拎出拎入都方便咗好多
一句講曬 銀定灰!
上年一出用緊M1 MacBook Air
琴日16 M1X 到手

Pro 屋企用,Air 公司拎出拎入用 真係無敵
你買灰就會想要銀,你買銀就會想要灰
連登話買咩色 買相反好似就冇錯
灰型啲
銀靚啲
灰色mac襯銀ipad
未有機到嗰時個個話今代轉銀
結果實機灰仲仍然好丁
Steve Jobs 當初就講左 iPhone app 係 desktop class application
30-4 仲未破處
我用過幾年灰覺得好眼訓
換番銀精神啲
我最想知
高性能模式分別

10cpu+32gpu+32gb ram

10cpu+32gpu+32gb ram
價錢差唔多
如果14都可以發揮到全部性能 我唔洗買16
幾時先會有14嘅accessories買
上youtube睇過14未必發揮到max最高效能
16吋 M1Max 有冇得walkin?
link?
銀色面同keyboard 全黑個配色靚好多
問左蘋果仲未出配件 保護套果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞