[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
其實footage read speed夠你edit嗰時real time就得
如果你喪到16個cam multi仲要條條4-8k ProRes 444咁嗰幾千蚊都唔係你要煩既問題
嚴格嚟講呢部份唔係 GPU 係 ASIC 嚟
但係 M1 Pro/Max 只係加多咗屬於 ProRes 嘅部份
以一般日常使用嚟講 M1 有 H.264/HEVC 等等嘅硬解已經足夠
要做到呢個workflow
storage 問題一早要解決 或者解決左
我剪下1080p片仔,應該無咁高要求
中環搭地鐵己經見有人攞左機
希望唔洗iphone pickup咁放工去要排半個鐘
我會貴 23%

所以係香港買而家盡推 spec
講番SSD留空嗰度
garbage collection / provisioning要預10-30%空
macOS運作嗰時,假設你唔係MBP 64GB RAM永久唔cache,大app突然食cache你可以預佢幾十至一百GB咁黎
我會粗略咁預,如果你隻512GB裝完晒野無200GB空位,咁運作落去可能會窄/跌左效能你唔知

但係得256GB袋底Air嗰類機我會計盡d,因為部野個point係用最平價錢去搵一部可以俾你折磨鳩用既機,唔係講效能;可能塞到淨番50GB都無咩野,不過最好唔好長期係咁囉
7·4gb/s 係8tb先有
我同spec但2tb
write 6480
read 5200
其實又真係幾好食
37799嗰隻姐係有二千水位
好似話佢要4TB先做到7000
平衡晒Apple收費,容量,速,好似1TB平均最似樣
噚晚 LR 開一堆相係 PS 開 layer 準嘅疊相, open 緊 file 未疊就風扇全開
14m1max用落感覺上都係一路keep住微暖
做heavy野溫度唔會上太多
但係idle都唔係凍返好似m1 air咁
2012 mbp 準備坐火箭
風扇去到咩 usage 先開始著?
我唔用default
用mac fans control set 37-47度
風扇長期開2200rpm左右(其實算慢)
你買幾多個GPU core?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞