[Mac撚] 用家/買機集中討論(71) 門市walkin pickup有著落,cut單早享受

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
用緊M1諗緊咩理由說服自己上14袋底
工作得好少graphic要做 M1air都完全夠用
如果用10k淨係for換moon同port口又好似唔係好值
係唔係冇跟有接地個款三腳延長線?
希望新機冇呢個問題,唔想成日抆抆插插

要比錢買
咁我又覺得冇需要夾硬換

14pro有一個即時已經feel到嘅壞處就係好厚
打字會唔舒服
夠用就唔好換
等air upgrade 先再諗
佢上條片有講買4TB
請教一下, tb 3 disk array 駛落 tb 4 port 要唔要轉頭?
一樣, 前置鏡頭又好少用,又多數拎返公司用,諗唔到籍口換
真係得performance 同隻芒靚
用緊袋式都諗緊上32gb ram, 不過好貴
M1上M1 Pro

pros:
miniLED,大一吋,HDR,120Hz
HDMI, SD, TB3>4,插多一個外置mon
MagSafe,fast charge,大火牛
1080前cam
靚聲speaker
video硬解(娛樂睇片都幫到)

cons:
續航力減弱
輕便度減弱
射錢落海

有好多pros都可能下代M2 Air都會俾埋
唔需要,100%兼容
只有好早期未用足spec TB controller既初代TB3產品先用唔到,不過嗰堆野同TB3 Macs本身都唔兼容anyway (例如Akitio 一開始嗰兩隻eGPU enclosure)
實戰黎講512GB個4000以經夠用有突
我係驚佢似retina嗰代嗰d 128GB未係NVMe慢勁多咁樣

macOS 12 Monterey low power mode將max. wattage限去4W,peak cycle減50%不過續航力加25%
2017 15” MBP 考慮緊上唔上 16 m1 max
輕量final cut pro
不過遲下移民香港買可以慳返少少tax
市面未算好多usb4 controller
我建議買啲thunderbolt 3 external用住先
袋底16吋值唔值得入手
Alumni價
呢個我一樣
會有一段時間唔嚮香港
睇過嗰邊買會貴10%

即係升一級都只係打個和
呢個我一樣
會有一段時間唔嚮香港
睇過嗰邊買會貴10%

即係升一級都只係打個和
分別唔大,買隻外置 SSD 已經夠快
最主要影響 render 快慢都係 CPU 編碼能力,同埋新 MBP 已經有 Thunderbolt 4, 基本上用外置 SSD 剪片係好快

以前 Intel 年代內置 SSD 開始 full, 部機會慢
M1 Pro / Max 新 chips 唔知仲有冇呢啲舊機問題,要由熟電腦工程嘅巴打解答

但係我都會用一個 safety measure 去考慮啲 source 點保存
如果隻內置 SSD 用用吓死咗,你啲 source 基本上係咁先,當然你一定要 backup 咗先啦
但係我以前留落嚟嘅習慣係,外置 SSD 裝 source,部機就負責剪片同 render,咁內置 SSD 都唔需要咁吃力
部機用緊仲係好smooth 一啲問題都冇
仲要啱啱比apple 換咗電

不過買部新機就叫future proof咗
打後五年唔使煩
以前就CPU叫軟解, GPU就硬解

佢今次解video畀晒GPU chip做
store pickup變鳩晒做tomorrow
巴打好詳細,謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞