[又一單] 飛鵝山士多放養貓被人取走 其聲稱已向主人確認遭棄養 主人稱絕無此事

1001 回覆
457 Like 17 Dislike
講真 我完全唔係想同其他人嘈 我只係想了解下 養貓呢個族群係點嘅
自己去追post啦,好嗎?我無義務要解釋俾你聽個故事架
貓義工得啖笑
連登仔成日叫人執貓

執到隻放養就大撚鑊
成撚班人係到子非魚
當正啲動物係人咁
outdoor cat係幾普遍
因為有人想比到基本嘅食物同住宿比隻貓
又唔想困住佢地等佢地無曬自由
因為有d貓係會比較貼近返天性/野性(佢地係獨立嘅捕獵者) 喜歡周圍explore
你係偷貓賊?
係因為佢點都有大自然環境中天性係到,佢地覺得危險會搵地方休息,唔會比你捉到更加唔會通街走
果啲係真心想幫流浪貓,宜家fb 呢條女,係見人養得肥肥白白就想拎返屋企自己養果種
直接報驚啦 偷放養寵物入得盜竊罪
外國我係柏林同馬德里皇官見個d放養貓,自己周圍曬太陽同玩,見到你行緊佢五步範圍自己會識走,有d直接衝返入屋企
我自己都係個Group度,我諗我比你更加早睇到個Po
真心覺得冇問題
事主都有講過歡迎報警
貓異工仆街死啦
人地有哂相,多過一個人貼行山相出嚟證明係間士多
如果條女係明知有條貓帶都除落黎

又唔試下睇下有無主人就當係自己嘅

就明顯係偷貓

因為你第一眼見到隻有貓帶嘅貓 唔可以一口咬定人地係棄養 你唔比佢係走失?

如果你選擇無視佢走失嘅可能性 一口咬定人地係棄養

根本你個私心就係想將隻貓據為己有
8號風球貓b就話啫

你唔好用城市果套放落鄉村貓到
成年貓佢自己會有地方訓
鄉村貓係會有幾個竇,會有幾個人餵野俾佢地食
佢地會係屋頂跳去其他人屋企
人類角色對鄉村貓唔係主人,係飼主
點樣得到呢個諗法
有人提佢係士多養,佢咪一開始講大話話問過人,人地棄養扔出街,實情係9Up
打風由得隻貓響出面 e個位係幾灰色地帶

我地都知貓係幾有趣 如果佢係習慣咗出街玩 未必會準時返屋企

佢唔響附近 主人都好難係出面搵返佢入屋
你咁樣講我理解到多啲
你咁樣講好難明 因為我見兩邊都有代入隻貓
btw呢個gp個admin係藍既
其他人頂佢唔順就自己開咗一個黃貓gp
士多猫放養加唔絕育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞