[又一單] 飛鵝山士多放養貓被人取走 其聲稱已向主人確認遭棄養 主人稱絕無此事

1001 回覆
457 Like 17 Dislike
https://www.facebook.com/groups/catiscat/permalink/6485544564851725/
求救

早幾日打風係飛鵝山路邊執到隻貓
佢好嗲人好痴人嘅,有人摸住就會咕,可以隨便抱唔出爪
係男仔嚟嘅仲要未絕育,三歲左右
咁就帶咗番屋企,因為本身都有一隻主子,就要困籠隔離

但佢應該好唔習慣困籠,可以由入夜開始不斷大嗌到日出,成家人一齊無得訓
佢一定要有人摸住佢先會唔嗌,試過陪訓一晚,每半個鐘嗌醒一次,摸完就肯訓,但咁樣落去唔係辦法🥲
但睇咗醫生話最少都要困兩星期,但佢完全唔得😧😧
今晚仲要撞開咗個籠道門,係到爬個貓窗想走😨大力到個網都郁
因為屋企地方細,做唔到淨係比一間房佢隔離,所以點都仲係要困籠

目前為止,我諗緊佢究竟點困籠落去😢
佢一困籠就大大聲嗌,有人陪先好小小
如果唔困籠直接比佢同我家主子見面,我家主子應該會比佢恰死🥺
有冇人有經驗處理/提供辦法?

我好擔心有一日屋企人頂佢唔順,基本上佢已經無得原放😢😢
可以嘅話我一定揀養佢比個有瓦遮頭嘅屋企佢,真係無其他方法先會選擇比其他人
大家有冇方法點樣處理

入面d留言。偷完貓仲理直氣壯叫人真係唔係棄養就聯絡佢,佢係救貓

臭雞偷貓仲咁理直氣壯
再唔還返隻貓 祝Man Shan Lam死全家
屌,佢一開始仲話問個店主話唔要,有人真係踩上門搵店主,人地話無咁一回事,而家仲有人踢爆放係隻貓條話有主人頸帶比人除落黎
未追哂天下貓貓啲comment
閪女人快撚啲死 不過死之前唔該還返隻貓比人
我見無乜comment 講隻貓係士多嘅
係咪佢delete左d comment?
貓狗義工究竟係咪另一門生意
偷貓同大陸人拐人仔女冇咩分別
唔cap哂,大把

屌你老味,見隻貓親人就「救」,親人又亁淨唔皮包骨貓多數都有人養,仲要呢隻有頸圈,不過比個偷貓賊拎左落黎話佢浪貓
成日都唔明 點解偷貓既多數都係女人
懶係有愛心咁將自己觀點強加落隻貓到
Cls希望佢真係純粹驚打風隻貓淋雨啦
睇佢啲態度都唔似會比返隻貓人
仲講到自己好撚偉大
偷貓就認啦
我唔知有無睇錯 8號風球放養?
咁算唔算養
好想捉條女番屋企困撚住佢 照顧佢
唔似,佢除左個頸帶同一開始話浪貓,有人提佢話士多養,佢就話問左士多話人地唔要扔貓出街。之後真係有人去士多問,人地就話唔知隻貓比人拎走同從來冇話棄。佢就發爛炸話人地照顧得冇佢咁好,佢養唔養好閒,士多唔係棄養就主動聯絡佢
其實我一直唔識放養同浪浪有咩分別
推到有人報狗
報警啦
至少要嚇一嚇啲貓異工
老老實實,真係照顧得唔好,隻放養貓點會肯躝完街主動返屋企,毛色靚又親人對陌生人無咩防備
咁佢俾唔俾返隻貓士多
咁我見平時係街都有啲婆婆拎野餵貓,咁佢地算唔算放養
8號風球隻貓4圍走 算唔算照顧得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞